Za zbúranie lisovne stavebník pokutu nezaplatí

28.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Za zbúranie budovy bývalej lisovne v areáli Gumon v bratislavskom Ružinove stavebník pokutu zaplatiť nemusí. Pokutu 30-tisíc € udelil miestny stavebný úrad za búracie práce bez povolenia. Stavebník sa voči pokute odvolal na Krajský stavebný úrad v Bratislave a ten následne rozhodnutie o pokute zmenil a konanie zastavil.

Pokutu 30-tisíc € udelil miestny stavebný úrad spoločnosti Internationale, s.r.o., za búracie práce z augusta minulého roka bez povolenia. Stavebník mal búracie povolenie len pre päť budov, lisovňa medzi nimi nebola. V tomto prípade argumentoval investor statickým posudkom o jej zlom stave. Spoločnosť sa voči pokute odvolala na Krajský stavebný úrad (KSÚ) v Bratislave. Ten následne rozhodnutie ružinovského úradu zmenil a konanie zastavil. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca Ružinova Maroš Smolec.

"Postup spoločnosti, ktorej bola uložená pokuta, nenapĺňal znaky skutkovej podstaty správneho deliktu," vysvetlila vedúca odboru stavebného poriadku a štátneho stavebného dohľadu KSÚ v Bratislave Daniela Dolinayová. Stavebný zákon totiž pripúšťa, aby vlastník stavbu "okamžite" odstránil aj bez povolenia stavebného úradu. Musia byť však naplnené zákonom dané podmienky a stavebník musí postupovať v intenciách príslušného zákonného ustanovenia. Dané rozhodnutie KSÚ je konečné a nedá sa voči nemu odvolať, čiže ani ďalej od stavebníka vymáhať pokutu. "Krajský stavebný úrad je nadradený orgán stavebného úradu v Ružinove. My sme sa k tomuto vyjadrili v rámci prvostupňového konania. Rozhodnutie krajského stavebného úradu ale akceptujeme," konštatoval Smolec.

"Nemôžem sa vyjadrovať za spoločnosť Internationale," povedal pre agentúru SITA konateľ investorskej spoločnosti Koruna Invest, a.s. Gustáv Laca. Tá je jednou zo spoločností, ktorá plánuje v areáli Gumon postaviť spomínaný polyfunkčný komplex Klingerka. Investorom výstavby je okrem tejto spoločnosti ešte hotel Tatra a Internationale. Stanovisko spoločnosti Internationale sa agentúre SITA získať nepodarilo. Investor však zatiaľ nepožiadal o územné rozhodnutie. "Čo sa týka projektu Klingerka, momentálne neplánujeme podať žiadosť o vydanie územného rozhodnutia. Projekt sa posúva oproti našim pôvodným zámerom najmä kvôli potrebe zosúladiť územný plán s projektom," doplnil Laca.

Budovy v areáli Gumon začali búrať koncom augusta 2008. Zbúrané budovy v areáli Gumon by mal nahradiť polyfunkčný komplex Klingerka. Komplex by mali tvoriť štyri bloky, výškovo je celá výstavba členená od trojpodlažného prevýšeného parteru až po 45-podlažnú budovu. Podľa stavebného zámeru sa tam počíta aj s vybudovaním 28-podlažného hotela.

(sita)

Páčil sa vám článok?