Na Betliarskej ulici stále stojí čierna stavba

24.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na mieste bývalého parkoviska na Betliarskej ulici neďaleko jazera Draždiak stojí skelet budovy, ktorú investor postavil bez platného stavebného povolenia.

Pôvodne tu mala stáť dvojposchodová budova s obchodným centrom a garážami. Dnes má stavba štyri nadzemné podlažia a najnovšie tu majú byť apartmány a materská škola.

Hlavné mesto napriek tomu vo februári súhlasilo s dobudovaním komplexu, aby „rozostavané torzo stavby nebolo neestetickou záťažou životného prostredia obytného bloku, pretože stavba sa nachádza v pokročilom štádiu rozostavanosti“. Súhlas s dostavbou mesto podmienilo znížením počtu bytov a zdokladovaním, že budova spĺňa svetlotechnické podmienky bytov v susedstve, ako aj vlastných navrhovaných bytov. Magistrát nesúhlasí s výstavbou apartmánov orientovaných len na sever, namiesto materskej školy a detského ihriska hlavné mesto žiada na jednotlivých podlažiach budovy vybudovať parkovacie státia.

Investor - bratislavská spoločnosť T.I.E.S., s.r.o., následne požiadal v susedstve o umiestnenie ďalšej stavby Parkovací dom - Krásnohorská. S jej výstavbou však bratislavský magistrát nesúhlasí.

Petržalský stavebný úrad vedie správne konanie o dodatočnej legalizácii stavby alebo o jej odstránení. Stavebník už dostal za čiernu stavbu pokutu vo výške 83 000 €, zatiaľ zaplatil necelých 53 000 €. Stavebný úrad pokutoval investora pokutou aj za nerešpektovanie rozhodnutí úradu - tromi pokutami po 13 000 €. Krajský stavebný úrad však spochybnil výšky pokuty a vrátil vec na opätovné prerokovanie. Pokutu 66 000 € dostal aj dodávateľ stavby, ten sa odvolal na krajský stavebný úrad, ktorý vec vrátil do Petržalky.

Proti ďalšej výstavbe na Betliarskej ulici protestujú ľudia z priľahlých domov a žiadajú nedokončenú čiernu stavbu odstrániť. Upozorňujú, že výstavbou objektu stratili 116 voľných parkovacích miest a výstavbou 69 nových bytov vzrastie dopyt po parkovaní na úkor pôvodných obyvateľov lokality.

Robert Lattacher

Obyvatelia Betliarskej ulice si musia zvykať na nepekne vyzerajúcu čiernu stavbu.
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?