Na Hlavnom námestí bude strážna búdka, pribudne tu aj bronzová socha strážnika

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Historickú mestskú strážnicu, ktorá kedysi stála na Hlavnom námestí, má symbolicky pripomínať strážna búdka, ktorú osadia na námestí ku dňu samosprávy - 22. apríla.

Ako nám povedal akademický maliar Marián Prešnajder, ktorý je spolu s architektmi Ottom Grossmannom a Jurajom Šimekom autorom projektu strážnej búdky a zároveň aj obnovy Hlavného námestia, od 17. storočia tu stála drevená mestská strážnica. V roku 1767 vyhorela a v tom istom roku M. Walch postavil murovanú strážnicu, ktorá tam stála až do 60. rokov devätnásteho storočia. „Dnes si nikto nevie predstaviť, že priamo na Hlavnom námestí stál taký veľký objekt,“ hovorí M. Prešnajder. „Pritom strážnica v tomto priestore stála 250 rokov.“

Pri obnove námestia bude na pamiatku strážnice na ňom postavená strážna búdka. Zo strany od japonského veľvyslanectva na nej bude umiestnená pitná fontánka a z opačnej strany bude situovaná bronzová socha strážnika v mierne nadživotnej veľkosti (meria asi 190 centimetrov). Na bočnej stene strážnej búdky bude umiestnená bronzová pamätná tabuľa, na ktorej bude text informujúci o histórii mestskej strážnice v slovenskom a v anglickom jazyku.

Na rozdiel od dobových strážnych búdok, ktoré boli z dreva, bude táto strážna búdka z kameňa (pieskovec). Vybudovanie strážnej búdky sponzoruje Bratislavská vodárenská spoločnosť, prepojenie s vodárňou symbolizuje už spomenutá pitná fontánka. Objekt má spríjemniť prostredie na námestí a spolu s ďalšími prvkami, ktoré tu budú osadené, bude plniť úlohu ďalšej atrakcie pre turistov.

Osadenie strážnej búdky je súčasťou druhej etapy rekonštrukcie Hlavného námestia, ktorá sa začala 20. februára. Na námestí pribudne nový mobiliár vrátane dvoch druhov lavičiek, moderná iluminácia, prvky drobnej architektúry a mobilná zeleň (desať malých stromov). Upravená bude aj Rolandova (Maximiliánova) fontána. Pribudne tu aj mobilné pódium umožňujúce produkciu živej hudby, ktoré bude dimenzované na umiestnenie koncertného krídla.

Páčil sa vám článok?