Petržalka začína s výstavbou zelených ciest

17.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalka začína s výstavbou zelených ciest, tzv. Greenways. Ide o verejné komunikácie pre cyklistov a korčuliarov, ale aj na prechádzky či rekreačný beh. Koncepciu ich budovania a modernizovania schválili poslanci začiatkom roka.

Prvým krokom samosprávy je v tejto súvislosti modernizácia existujúcej cyklotrasy na Dolnozemskej ceste s dĺžkou 4,1 km. "Mal by sa upraviť povrch, na mnohých miestach je totiž poškodený. Zároveň by sa malo osadiť 16 tabúľ s dopravnými a náučnými informáciami," povedal hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy.

Tie by mali obsahovať napríklad informácie o cyklistických možnostiach v mestskej časti či o historických, kultúrnych a prírodných zaujímavostiach pozdĺž trasy. Dodávateľa prác vyberie mestská časť na základe verejného obstarávania, rozhodujúcim kritériom bude cena. Záujemcovia môžu svoje ponuky predložiť do štvrtka 25. júna, s prácami by sa malo začať už počas leta. Bližšie informácie sú k dispozícii na internetovej stránke mestskej časti.

Modernizácia zelenej cesty na Dolnozemskej ulici je jedným z dvoch projektov samosprávy na najbližšie dva roky. Druhý projekt počíta s napojením Petržalky cez Kopčiansku na trasu smerujúcu do rakúskej obce Kittsee. Vybudovanie úseku s dĺžkou 2,5 km by malo stáť približne 423-tisíc eur.

Ďalšie trasy a ich prepájanie je naplánované na obdobie piatich až siedmich rokov. Koncepcia počíta so štyrmi radiálami od severu na juh, teda spomínanou Dolnozemskou a Kopčianskou ulicou ako aj s Chorvátskym ramenom a medzinárodnou dunajskou cyklistickou cestou.

Tie by mali byť od východu na západ mestskej časti prepojené tromi spojovacími cestami. Ide o cesty Kutlíkova – Bratská, Starohájska – Rusovská a Orechová ulica. Plnenie zámerov však závisí od peňazí, mestská časť sa chce uchádzať aj o financie z eurofondov.

V súčasnosti majú cyklisti a korčuliari k dispozícii 65 km zelených ciest medzinárodného štandardu. Najvýznamnejšou je dunajská trasa zaradená do európskej siete ciest, je dlhá približne 35 km a vedie po oboch stranách Dunaja. K dispozícii sú zároveň trasy celomestského charakteru v dĺžke 25,4 km. Petržalčania najviac využívajú lokality pozdĺž Chorvátskeho ramena a pri Malom Dunaji. V mestskej časti sú súčasťou takýchto oficiálnych trás aj vnútrosídliskové siete.

(sita)

Páčil sa vám článok?