Staromestská sa zatiaľ zastavovať nebude, o spôsobe premostenia rozhodne mesto

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zámer premostenia Staromestskej ulice a zastavania jej okolia sa odkladá na neurčito. Príslušný návrh primátor Andrej Ďurkovský stiahol z programu zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo minulý týždeň.

Návrh predpokladal, že mesto bude spolupracovať so súkromnou spoločnosťou Pressburger Boulevard pri revitalizácii Židovskej ulice a zástavbe Staromestskej ulice. Na projekte sa mala podieľať významná česká developerská spoločnosť Sekyra Group, ktorá pripravuje okrem iného výstavbu obchodného centra a bytových domov v Mlynskej doline.

Podstata zámeru spočívala v urbanizácii priestoru Staromestskej ulice v úseku od Dómu svätého Martina po budovu starého rozhlasu. Podmienkou bolo nájsť vhodnú formu zástavby tohto priestoru tak, aby bol v čo najväčšej miere eliminovaný negatívny vplyv premávky na Staromestskej ulici, aby sa vytvorilo pešie prepojenie historického jadra s Podhradím a aby bola revitalizovaná Židovská ulica pôvodnou urbanistickou štruktúrou, teda obojstrannou zástavbou.

O novom návrhu, ktorý by mal hovoriť už iba o spôsobe zastavania priestoru medzi Zámockou ulicou a tzv. Parkanovým múrom, ale zatiaľ bez účasti súkromného investora, budú mestskí poslanci rokovať na svojom najbližšom zasadnutí. A. Ďurkovský stiahol z rokovania mestského zastupiteľstva pôvodný návrh práve preto, že materiál už rátal s konkrétnym investorom, ktorý sa mal na výstavbe podieľať. Ďalší postup by mal byť taký, že na rokovanie zastupiteľstva by mal byť predložený zámer zastavania a prekrytia Staromestskej ulice, ale bez investora. Výber investora by mal nasledovať až po vydaní územného rozhodnutia k výstavbe, čo vzhľadom na zložitosť prerokovávania zámeru znamená, že tento zámer sa určite neuskutoční v tomto volebnom období. Už doterajšie skúsenosti pri hľadaní cesty urbanizácie tohto územia ukázali, že proces obstarania územno-plánovacieho podkladu bude nesmierne komplikovaný.

O premostení Staromestskej ulice sa uvažuje už viac rokov. Krátko po dobudovaní Nového mosta (pôvodne Mosta SNP) sa totiž ukázalo, že táto rušná dopravná tepna vytvorila veľkú bariéru medzi dnešným historickým jadrom a Podhradím a vážne narušila ich prirodzenú celistvosť. V čase, keď bol primátorom Bratislavy Jozef Moravčík, sa posudzoval návrh premostenia ulice, ktorý vypracoval dnes už nebohý architekt Rastislav Janák. Úloha nájsť vhodný spôsob zástavby Staromestskej ulice, ktorý by umožnil prekrytie komunikácie, vytvorenie novej pešej úrovne rozširujúcej súčasnú pešiu zónu, prepojenie historického jadra s Podhradím a dostavba Židovskej ulice, ostáva naďalej aktuálna.

Premostenie Staromestskej ulice by malo prepojiť historické centrum s Hradom. Návrh v takej podobe, ako je vidno na vizualizácii, sa však pravdepodobne realizovať nebude.

Páčil sa vám článok?