Pamiatkari svoje stanovisko nezmenili

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Krajský pamiatkový úrad v Bratislave trvá na tom, že nadstavba domu na Hviezdoslavovom námestí 25, ktorý rekonštruuje spoločnosť Urbia International, sa musí dostavať podľa schválenej projektovej dokumentácie.

„Svoje rozhodnutie z novembra minulého roku sme nezmenili, neurobili sme žiadny ústupok,“ povedal nám riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Bratislave Peter Jurkovič. Stavba mala pôvodne tri nadzemné podlažia a spoločnosť Urbia International ju podľa platnej dokumentácie mohla nadstavať o dve nadzemné podlažia a podkrovie, pričom strecha domu mal byť šikmá a výškovo situovaná na rovnakej úrovni ako strecha vedľajšieho domu na ulici Rybárska brána, známeho ako Kernov dom. Namiesto podkrovia však investor začal koncom minulého roku stavať ďalšie dve nadzemné podlažia, takže by ich malo byť dovedna sedem. Na skutočnosť, že stavba je v rozpore s platným stavebným povolením, upozornil aj zástupca starostu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Andrej Petrek.

Ako sme už informovali, staromestský stavebný úrad ešte v januári vyzval stavebníka na zastavenie stavebných prác. Medzitým rozhodol o uložení pokuty, ktorej výšku však Miestny úrad mestskej časti Bratislava - Staré Mesto odmietol zverejniť s odôvodnením, že najskôr o nej bude informovať stavebníka. Napriek tomu,. že stavebný úrad označil stavbu za nelegálnu, stavebník práce na nej neprerušil.

Zaujímali sme sa aj o stanovisko pamiatkarov k inej kontroverznej stavbe - sektbaru, ktorý chce so súhlasom mestskej časti Bratislava - Staré Mesto na Hviezdoslavovom námestí postaviť spoločnosť Borároš. Ako nám povedal P. Jurkovič, túto stavbu zatiaľ oficiálne neposudzovali.

Páčil sa vám článok?