Garáže na Námestí SNP sa vybudujú neskôr

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

O vybudovaní podzemných parkovacích garáží v hornej časti Námestia SNP sa uvažovalo ešte koncom minulého storočia, keď sa objavil projekt revitalizácie námestia. Odvtedy sa však nič nedeje a o projekte sa nehovorí.

Keďže situácia s parkovaním v centre mesta je už dlhodobo katastrofálna a vyriešiť ju môže jedine výstavba podzemných parkovacích garáží, zaujímali sme sa o to, prečo sa v tomto smere nič nedeje. „Revitalizácia Námestia SNP vychádza zo záujmu mesta v zhode s mestskou časťou Bratislava – Staré Mesto dať centrálnemu námestiu s celoslovenským významom nielen vonkajšiu novú tvár, ale zmeniť výnimočný priestor tak, aby získal nového ducha,“ povedala nám hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, podľa ktorej by námestie malo plniť funkciu námestia a nemalo by byť miestom, kde parkuje množstvo áut a kadiaľ vedie intenzívna automobilová doprava. „Predstava mesta v súvislosti s možným investorom je, že rekonštrukcia nadzemnej časti námestia bude protihodnotou za možnosť komerčného využitia podzemnej časti, pričom snahou mesta je, aby finančne nemuselo vstupovať do tohto projektu,“ konštatovala.

Podľa E. Chudinovej je vzhľadom na rekonštrukciu električkovej trate a chodníkov na Obchodnej ulici, Kapucínskej ulici a Župnom námestí ešte predčasné hovoriť o revitalizácii Námestia SNP, pretože postupné kroky sa pripravujú v spodnej časti námestia. „Vychádzajú najmä z faktu, že sa rekonštruuje budova bývalej Pravdy a pripravuje sa obnova ďalších budov,“ uviedla. „Keďže tieto projekty sú financované súkromnými investormi, hlavné mesto má záujem, aby súkromní investori pri budovaní svojich podzemných garáží väčšiu časť z nich dali na verejné využitie.“

Ako dodala, o vybudovaní podzemných garáží so vstupom z Hurbanovho námestia je možné hovoriť až v ďalšej etape, odhadom asi o jeden až dva roky. Zatiaľ nie je jasné, aký dosah by výstavba podzemných garáží mala na povrchy Hurbanovho námestia, ktoré budú v blízkej budúcnosti nákladne rekonštruované. Takisto zatiaľ nie je jasné, kedy sa neúnosná situácia v centre mesta začne konečne reálne riešiť. Všetky doteraz prijaté opatrenia totiž boli iba čiastkové a v praxi mali len nepatrný efekt. Pritom skúsenosti z iných veľkých miest jednoznačne potvrdzujú, že je iba jedna cesta, ako problém s parkovaním efektívne riešiť: vybudovať dostatočné parkovacie kapacity v podzemí a ponúknuť ich verejnosti za rozumnú cenu.

Páčil sa vám článok?