Zámer vybudovať bar na Hviezdoslavovom námestí prešiel vďaka dvanástim hlasom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zámer vybudovať na Hviezdoslavovom námestí bar prešiel na februárovom zasadnutí staromestského miestneho zastupiteľstva iba vďaka hlasom dvanástich poslancov.

Po tom, ako sme v 8. čísle Bratislavských novín informovali o zámere mestskej časti Bratislava - Staré Mesto nechať vybudovať na námestí sektbar, sa na nás obrátili naši čitatelia s požiadavkou, aby sme priniesli aj informáciu o tom, kto menovite z poslancov za toto riešenie hlasoval. Ako sme zistili, z 37 poslancov staromestského miestneho zastupiteľstva bolo až 18 neprítomných.

Za schválenie materiálu, ktorý sa oficiálne nazýva Návrh modelu financovania projektu dobudovania Hviezdoslavovho námestia, hlasovalo 12 poslancov, proti hlasovali štyria, dvaja sa hlasovania zdržali a jeden nehlasoval. Znamená to, že tento sporný projekt schválila menej ako jedna tretina poslancov miestneho zastupiteľstva. Keďže rozhodnutie staromestských poslancov vyvolalo viaceré protesty, niektorí naši čitatelia sa dožadovali zverejnenia zoznamu poslancov, ktorí tento návrh podporili. Preto uvádzame výsledok hlasovania o tomto bode.

Na prijatí sporného rozhodnutia staromestského zastupiteľstva podľa všetkého nesú svoj podiel viny aj poslanci, ktorí neboli na hlasovaní prítomní - chýbala väčšina poslancov. Rovnaký návrh totiž v septembri pri vyššej účasti poslancov na hlasovaní nezískal dostatočnú podporu. Starosta Peter Čiernik sa preto koncom februára opakovane pokúsil návrh v zastupiteľstve presadiť a tentoraz úspešne. Stačilo mu na to dvanásť poslancov.

Presklený bar má byť na námestí medzi sochou P. O. Hviezdoslava a šachovnicou. Má mať jedno nadzemné podlažie slúžiace ako bar a jedno podzemné podlažie so samostatným vstupom, v ktorom majú byť verejné toalety a sklad.

Návrh, ktorého schválenie presadil starosta mestskej časti Peter Čiernik, ráta s tým, že spoločnosť Borároš vybuduje pre mestskú časť bar aj s podzemnými priestormi, pričom cena stavby nesmie prekročiť sumu 10 miliónov korún. Mestská časť po odkúpení stavby poskytne jej nadzemnú časť spoločnosti Borároš na dobu nájmu 20 rokov, počas ktorých bude táto firma prevádzkovať bar. Výška nájmu bude na celé obdobie určená vo výške kúpnej ceny stavby a splátky za predaj a prenájom sa počas spomenutých 20 rokov budú vzájomne vyrovnávať.

Proti vybudovaniu baru vystúpil poslanec a námestník primátora Bratislavy Štefan Holčík, ktorý upozornil, že dôjde k zmenšeniu verejného priestranstva na Hviezdoslavovom námestí. Podľa jeho vyjadrenia nejde o dobudovanie námestia, ale o pokračovanie ničenia jeho parkového charakteru.

HLASOVALI ZA

Mgr. Emil Bartko (SDKÚ-DS)

MUDr. Helena Beniačová (SDKÚ-DS)

Ing. Andrej Chudík (KDH)

Tomáš Čiernik (KDH)

Mgr. Lívia Hrašková (SZS)

PhDr. Štefan Jaška (ANO)

Dipl. Ing. Ivan Kostolný (SDKÚ-DS)

Ing. Dáša Lenčešová (ANO)

Ing. Katarína Magulová (SDKÚ-DS)

Ing. Anna Pavlovičová (SZS)

Ing. arch. Andrej Petrek (SDKÚ-DS)

Ing. Jana Španková (SDKÚ-DS)

HLASOVALI PROTI

PhDr. Štefan Holčík (SZS)

Mgr. Soňa Oravcová (DÚ)

Ing. Kamil Procházka (DÚ)

JUDr. Marta Šteffeková (SDKÚ-DS)

NEHLASOVALI

MUDr. Halka Ležovičová (KDH)

ZDRŽALI SA

Mgr. Ondrej Dostál (OKS)

MUDr. Peter Tatár (OKS)

NEPRÍTOMNÍ

Ing. Jaromír Algayer (DÚ)

Mgr. Michal Ambrovič (Misia 21)

Ing. Pavol Baxa (KDH)

RNDr. Marta Černá (NF)

Ing. Jozef Čierny (KDH)

Jozef Džavík (ANO)

Mgr. Mária Filková (DÚ)

Ing. Dušan Franců (OKS)

JUDr. Vladimír Gallo (SDKÚ-DS)

Ing. Natália Halásová (SDKÚ-DS)

Ing. Liliana Hladicseková (KDH)

Ing. Darina Kaščáková (KDH)

Ing. Peter Lipa (SMER)

Ing. Vladimír Mikuš (SDKÚ-DS)

Ing. Karol Nitranský(SDKÚ-DS)

Ing. Oliver Paradeiser (SDKÚ-DS)

RNDr. Peter Smrek (DÚ)

Mgr. Igor Švec (KDH)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie