V novej štvrti na letisku má bývať vyše 20-tisíc ľudí

16.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na ploche bývalého starého vajnorského letiska má vzniknúť nová obytná zóna, ktorej projekt predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie súkromná spoločnosť Circle Slovakia.

Z projektu vyplýva, že ide o komplex objektov na bývanie a občiansku vybavenosť. Jeho súčasťou sú aj parkovacie garáže, parkoviská na povrchu, nová zeleň a základná športová vybavenosť. Cieľom je premeniť nevyužívané letisko na polyfunkčný priestor na bývanie a vznik nových pracovných miest v administratíve a v službách. Investor predpokladá, že výstavba by sa mohla začať v roku 2011 a jej ukončenie plánuje na rok 2022. Na územie bola vypracovaná Urbanistická štúdia zóny „Staré letisko“ Bratislava-Vajnory, ktorej súčasťou je aj dopravná štúdia.

Projekt predpokladá, že okrem školských a zdravotníckych zariadení, sociálnych služieb, zariadení v oblasti športu, verejnej správy, kultúry, cestovného ruchu, služieb, stravovania a podobne tu vyrastú najmä nové obytné domy. Územie má byť spojené so západným obchvatom Vajnor na ulicu Pri starom letisku a na pripravovanú komunikáciu v smere východ - západ. Obytné súbory majú byť situované do ústredného centrálneho parku so zeleňou, pešími promenádami a námestiami. V prvom variante je navrhnutých 1923 povrchových parkovacích miest a 9026 miest v garážach. V druhom variante ide o 669 povrchových a 9321 parkovacích miest v garážach, čo je spolu 10 949 parkovacích miest.

Zámer ráta s priemernou podlažnosťou a obytnou plochou vo dvoch variantoch. V prvom by malo byť priemerne päť podlaží a byty na celkovej ploche 959 209 štvorcových metrov. Celková plocha komplexu má mať 1 206 845 štvorcových metrov a na novom sídlisku by v takom prípade bývalo 20 595 ľudí. V druhom variante je priemerná podlažnosť 4,3, bývanie na vyše 792 tisíc štvorcových metrov a celková plocha by mala byť oproti prvému variantu menšia o viac ako 100-tisíc štvorcových metrov. Druhý variant ráta so 16 784 obyvateľmi. Celkové náklady na nový komplex sú v environmentálnej štúdii uvedené vo výške 863 miliónov eur. Bratislavské noviny priniesli informácie o tomto projekte už dávnejšie (BN 10/2006). Vtedy sa objavili správy, že ide o jeden z najväčších realitných projektov na Slovensku a jeho výstavba by sa mala začať v priebehu roku 2007.

(rob)
VIZUALIZÁCIE - Circle Slovakia
Páčil sa vám článok?