Vydarené projekty Mestských zásahov

9.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

O projekte Mestské zásahy (časť návrhov uverejňovali Bratislavské noviny v trinástich predchádzajúcich číslach), o perspektívach a o samotných osudoch jednotlivých zámerov sme sa pozhovárali s hlavným architektom mesta Štefanom ŠLACHTOM.

- Mestské zásahy sa stretli s pozitívnymi reakciami nielen občanov na internete, ale aj zo strany magistrátu. Ide o to, že projekt obsahuje množstvo myšlienok, ktoré sa dajú uskutočniť rýchlo a za relatívne málo peňazí. V princípe myšlienka riešenia mestských priestorov malými korektúrami je pozitívna. Treba si navyše uvedomiť, že architekti vypracovali svoje návrhy bez nároku na odmenu a venovali tomu množstvo času i peňazí.

Máte podobnú dobrú skúsenosť aj zo zahraničia?

- Príkladom je napríklad slovinský architekt Jože Plečnik, ktorý v meste Ľubľana navrhol podobné malé zásahy a mesto má dnes osobitný charakter aj vďaka drobným prvkom, ktoré sa v ňom urobili.

V čom je najväčší prínos Mestských zásahov?

- Projekt vyvolal diskusiu a ukázal, že mnohé priestory, ktoré sú v meste okrajové, nie sú pekné a skôr mu škodia, sa dajú s relatívne malými zásahmi zlepšiť. Aby pomohli kvalite životného prostredia v meste. Pomohla im medializácia a vysoká bola aj návštevnosť výstavy. Cením si, že projekt vyvolali najmä mladí architekt, ktorí tvorili väčšiu časť vystavujúcich.

Čo bude ďalej s jednotlivými nápadmi, ktoré architekti v zásahoch predstavovali?

- Mám informácie, že na magistráte sa hovorí o mnohých zámeroch, ktoré sú bez problémov uskutočniteľné. Ide napríklad o schody na Klariskej alebo lávku nad Staromestskou ulicou. Reálne je rozšírenie Židovskej ulice nad Staromestskou ulicou, čo by nielen pomohlo, ale aj zatraktívnilo tento priestor. Možné sú aj úpravy priestorov pri Dóme sv. Martina či vyústenia z Kapitulskej ulice. Pozornosť by sa mala sústrediť na prepojenie starej časti mesta s Hradom. Tam sa objavili projekty, ktoré hovoria o skultúrnení priestoru pod Novým mostom - dnešného nešťastného autobusového nástupišťa, ktorý vytvára bariéru medzi Starým Mestom, Hradom, ale, povedzme, aj Vydricou.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?