Na Hlavnom námestí chýbajú len detaily, jeho obnova má byť dokončená do Juraja

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch sa opäť začali práce na rekonštrukcii Hlavného námestia. Sústredia sa najmä na úpravy Rolandovej (Maximiliánovej) fotány, dokončenie dlažby a dokončenie niekoľkých detailov.

Ako nám povedal jeden z autorov projektu rekonštrukcie námestia architekt Otto Grossmann, v týchto dňoch predložili na posúdenie Krajskému pamiatkovému úradu v Bratislave dva varianty prezentácie archeologických vykopávok, ktoré sa našli vlani na jeseň počas archeologického výskumu na námestí. „Čakáme na rozhodnutie pamiatkarov, či budú nálezy prezentované in vivo, formou tabuľky alebo inak,“ povedal nám O. Grossmann. „Podľa toho sa to bude riešiť.“ Ako dodal, súčasťou konceptu rekonštrukcie námestia je aj objekt strážnej búdky - pitnej fontánky. Na objekte sa pracuje a takisto bude predložený na posúdenie pamiatkarom. Práce na námestí sa v súčasnosti sústreďujú aj na dokončenie obkladu Rolandovej (Maximiliánovej) fontány. V päte fontány bude osadené ozvučenie. Dokončuje sa aj dlažba, napríklad pri Starej radnici, kde doteraz prekážalo lešenie, ktoré tam bolo umiestnené kvôli jej rekonštrukcii.

Rekonštrukcia Hlavného námestia sa začala 5. septembra minulého roku. Prvá etapa trvala deväť týždňov, v jej rámci sa modernizovali inžinierske siete a uskutočnila sa výmena povrchovej dlažby. Obnova bola prerušená, aby sa na námestí mohli konať tradičné Vianočné trhy, po ich skončení sa nepokračovalo vzhľadom na zimné počasie. V druhej etape, ktorá sa uskutočňuje práve v týchto dňoch, pribudne mobiliár a niekoľko ďalších drobných prvkov. Celá obnova námestia má byť ukončená do oficiálneho začiatku Dňa samosprávy - Bratislava pre všetkých, ktorý sa každoročne koná pri príležitosti spomienky na deň voľby prvého bratislavského richtára na Juraja, teda 24. apríla.

Návrh novej úpravy námestia rátal aj s novými stromami - jedným veľkým a piatimi menšími platanmi. Pre nesúhlas pamiatkarov však napokon na námestí stromy na námestí nebudú.

Páčil sa vám článok?