Promenáda na Hviezdoslavovom námestí sa zmenší, mestská časť tu dá postaviť bar

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Priamo na Hviezdoslavovom námestí chce mestská časť Bratislava - Staré Mesto nechať postaviť bar. Podnik s názvom Sektbar má na námestí vybudovať spoločnosť Borároš.

Presklený bar by mal byť situovaný na námestí za sochou P. O. Hviezdoslava a má sa rozprestierať na ploche 10 x 10 metrov. Má byť tvarovo a rozmerovo zhodný s existujúcou stavbou promenádového pavilónu na námestí. Má mať jedno nadzemné podlažie slúžiace ako bar a jedno podzemné podlažie so samostatným vstupom, v ktorom majú byť verejné toalety a sklad na uskladnenie šachových figurín slúžiacich verejnosti pri využívaní veľkehj šachovnice situovanej na Hviezdoslavovom námestí.

Návrh uznesenia, ktorým staromestské zastupiteľstvo minulý týždeň tento projekt schválilo, ráta s tým, že spoločnosť Borároš vybuduje pre mestskú časť Bratislava - Staré Mesto bar aj s podzemnými priestormi, pričom cena stavby nesmie prevýšiť sumu 10 miliónov korún. Mestská časť po odkúpení stavby poskytne jej nadzemnú časť spoločnosti Borároš na dobu nájmu 20 rokov, počas ktorých bude táto firma prevádzkovať bar. Výška nájmu bude na jeho celé obdobie určená vo výške kúpnej ceny stavby. Splátky za predaj a prenájom sa počas spomenutých 20 rokov budú vzájomne vyrovnávať. Staromestské zastupiteľstvo zároveň splnomocnilo starostu Petra Čiernika na vykonanie všetkých úkonov, ktoré je potrebné v súvislosti s realizáciou tohto projektu vykonať.

Proti vybudovaniu baru na Hviezdoslavovom námestí vystúpil poslanec a námestník primátora Bratislavy Štefan Holčík. Ako uviedol, v projekte nejde o dobudovanie námestia, ale o pokračovanie ničenia jeho parkového charakteru. Upozornil, že dôjde k zmenšeniu verejného priestranstva na námestí.

Keďže ide o mimoriadne exponované verejné priestranstvo, zaujímali sme sa o názory Bratislavčanov na tento projekt. Jeden z oslovených sa vyjadril v tom zmysle, že nový bar je zbytočný, pretože takýchto zariadení je v centre mesta veľa, ďalší sa pozastavili nad tým, prečo má byť bar priamo na námestí. K téme sa ešte vrátime.

Páčil sa vám článok?