Nové trasovanie chce prepojiť zastávky s okolím

27.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

V rámci projektu Mestské zásahy uverejňujú Bratislavské noviny niektoré návrhy, ktoré by mali mesto osviežiť. Tentoraz ide o nápad autorskej skupiny Igor Palčo, Naďa Doletinová, Jozef Karlubík, Rastislav Kňava a Miroslav Novotný.

Svoj návrh nazvali Nové trasovanie a zaoberajú sa v ňom autobusovými zastávkami na Patrónke, ktoré sú na oboch stranách Brnianskej cesty. Spočiatku ich považovali za jedinečné. „Sú veľké, brutálne a tak trochu pripomínajú Le Corbusierove stavby. Náš ateliér sídli kúsok od nich, sú to teda aj naše domovské zastávky," tvrdia autori.

Časom sa však z veľkolepého architektonického gesta stalo vraj čosi provinčné a smutne vyzerajúce. „Vznikli nové priestory s pohostinstvami, a tým sa zamiešala medzi čakajúcich ľudí aj nová tzv. klientela. Pribudli plechové škatule ponúkajúce čerstvo upečené koláče. Tmavé zákutia sú oddelené mrežami. Pôvodný informačný systém pozostáva už len z niekoľkých ešte neodpadnutých písmen. Neustále prelepované plagáty na stĺpoch a stenách dosahujú úctyhodnú hrúbku. Polovica svietidiel nesvieti a z rôznych kútov cítiť typický zápach," tvrdia autori návrhu. Podľa nich napriek rozľahlosti sú čakajúci nútení zhromažďovať sa iba na jednom mieste.

Návrh ráta s radikálnym vyčistením priestoru zastávok od nánosov a uvoľnením nových komunikačných trás pre čakajúcich, prichádzajúcich, odchádzajúcich alebo len prechádzajúcich. „Navrhujeme zbúrať, vyhodiť a vyčistiť. Tento zásah odhalí stĺpy a zakrivené steny, ktoré nesú mohutnú strechu, a otvorí sa voľný priestor. Chceli by sme prepojiť zastávky MHD s bezprostredným okolím a umožniť prístup z viacerých smerov. Čakajúci na autobus nebudú nútení prechádzať sa po rovnakej trase pozdĺž cesty, ale otvárajú sa im nové trasy a priestory," konštatujú autori v rámci projektu Mestské zásahy.

(rob)
VIZUALIZÁCIA - Palčo, Doletinová, Karlubík, Kňava, Novotný
Páčil sa vám článok?