Časť Michalskej priekopy dokončia v lete

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dlhodobo pripravovaná revitalizácia Michalskej priekopy, ktorá sa má premeniť na atraktívnu pešiu zónu, sa v týchto dňoch začala a jej čiastočné sprístupnenie sa predpokladá na začiatok letných prázdnin.

Zimné počasie neumožňuje práce v plnom rozsahu, naplno sa preto začnú až v marci. Ako nám povedal Cyril Vaňo, riaditeľ mestského investora pamiatkovej obnovy Paming, revitalizáciu spomaľujú nedotiahnuté majetkovoprávne vzťahy, preto zatiaľ nemožno zaručiť, že sa podarí všetko urobiť tak, ako to predpokladal projekt dnes už nebohého architekta Rastislava Janáka. Problémy sú najmä v úseku od premostenia priekopy po záhradu Domu novinárov. O niečo lepšia je situácia v druhej časti priekopy od premostenia po obchodný dom Alizé (bývalý Veľký Baťa) a Prašnú baštu.

Bratislavská vodárenská spoločnosť obnovuje v priekope kanalizáciu a vodovod v úseku od záhrady Domu novinárov až po Červeného raka. „Bratislavská vodárenská spoločnosť pripravila súťaž, má dodávateľa, ale práce sa nemohli začať, lebo vlastníci priľahlých nehnuteľností sa odvolali proti stavebnému povoleniu,“ uviedol C. Vaňo. „Teraz je už stavebné povolenie platné,“ dodal.

Pracovníci Pamingu prezreli most ponad Michalskú priekopu a zistili, že z hľadiska statiky je v poriadku, je však nevyhnutné preložiť vodovodné potrubie zásobujúceho okolité domy, ktoré je v zlom stave. Nové potrubie nebude z priekopy viditeľné – uložené bude pod dlažbou mosta. Na úrovni prvého oblúka mosta v smere od obchodného domu Alizé bude vybudované verejné WC, medzi prvým a druhým oblúkom mosta má byť fontána a jazierko siahajúce až po most, ďalšia fontánka pribudne v priestore pri Prašnej bašte, pitná fontánka bude zo strany terasy priľahlej k obchodnému domu Alizé.

Do leta sa má urobiť okrem spomenutých fontán aj dlažba, chodníky, vysadia tu zeleň a vybudujú spomenuté WC. Do priekopy sa bude možné dostať cez dva vchody, jednak z Michalskej ulice a jednak cez Prašnú baštu. V týchto priestoroch má byť aj zázemie zamýšľanej čitárne. O tom, kedy sa začne revitalizácia druhej časti priekopy, je podľa C. Vaňa predčasné hovoriť.

Páčil sa vám článok?