Zlaté piesky by mali mať nové vstupy

29.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Urbanistická štúdia Zlaté piesky dáva návod, ako by mohlo vyzerať budúce nové územie na Zlatých pieskoch. Pri revitalizácii tejto pomerne zanedbanej lokality boli preferované rekreácia, šport a tzv. voľnočasové aktivity.

Štúdia v rámci dopravného riešenia považuje za vhodné vytvoriť pešiu zónu v nástupnom priestore do prírodného kúpaliska zo severnej strany. Núka sa aj lepšie prepojenie priechodov pre peších do tejto zóny, či vytvorenie cyklistických trás okolo jazera. Pomohlo by aj sprístupnenie dopravného vstupu do južnej časti Zlatých pieskov cez nadjazd diaľnice z Ivánskej cesty s variantným napojením na ulicu Mokráň - Záhon. Dopravný vstup do juhovýchodnej časti by zase mohol byť cez križovatku Cesta na Senec - Vajnory.

Štúdia z hľadiska rekreácie napríklad navrhuje založiť nové prírodné plážové kúpalisko Zlaté piesky - juh, ale aj novú veslársku dráhu, ktorú štúdia považuje za významnú atraktivitu areálu s možnosťami viacúčelového využitia. Ide napríklad o možné vytvorenie bazénového brehu, skokanských mostíkov, plaveckej dráhy, vodného póla či plávajúcich pódií na možnosti kultúrnych prezentácií.

Revitalizácia existujúceho severného plážového prírodného kúpaliska Zlaté piesky by bola zas zameraná na herné a pobytové priestory, koncepciu vysokej a nízkej zelene, obohatenie o bazény pre deti, zlepšenie vybavenosti vlastných pláží a pod.

Miesto na Zlatých pieskoch by mohla dostať aj telocvičňa, plaváreň či zariadenie pre fitnes. Využívanie severnej zátoky je vhodné na špeciálne vodné športy, naopak tréningové futbalové ihriská by sa dali umiestniť v južnej časti areálu - s prírodnou trávou. Urbanistická štúdia po prípadnom súhlase mestského zastupiteľstva bude slúžiť ako podklad na spracovanie zmien a doplnkov územného plánu hlavného mesta a ako územnoplánovací podklad na zonálnej úrovni pre usmerňovanie využitia územia a spracovanie územných plánov zón.

(rob)
VIZUALIZÁCIA - FA STU

Páčil sa vám článok?