S novým terminálom sa ráta od roku 2012

16.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Verejnú súťaž na zhotoviteľa rekonštrukcie a dostavby terminálu Letiska M. R. Štefánika vyhrala spoločnosť ZIPP. O zákazku sa uchádzali aj ďalšie dve spoločnosti - Metrostav, a.s., Praha a Trnavská stavebná spoločnosť, a.s.

Komisia, podľa informácií hovorkyne letiska Dany Madunickej, vylúčila ponuku s najvyššou cenou, s ktorou prišla Trnavská stavebná spoločnosť (3 051 543 093,00 Sk). Víťaz - spoločnosť ZIPP - ponúkol najnižšiu cenu (2 588 324 038,00 Sk).

Výstavba nového terminálu na bratislavskom letisku je rozdelená do troch fáz. V súčasnosti sa robia prípravné práce s tým, že nová hala by mala stáť v roku 2012. V rámci prípravných prác, ktoré sa začali v septembri a potrvajú do apríla 2009, sa postavia aj nové komunikácie na odklonenie verejnej dopravy z priestorov pred budovou letiska.

Cesty budú súčasťou konečného dopravného riešenia v oblasti pred terminálom. Prvá fáza investície je zameraná na stavbu novej časti odletového terminálu v priestore medzi terminálom A a terminálom všeobecného letectva (GAT). S plánovaným ukončením výstavby sa ráta v máji 2010. Po jej sprevádzkovaní a napojení na terminál B, sa začne v rokoch 2011 a 2012 demolácia existujúceho odletového terminálu A a stavba nového. Po dokončení vznikne kompaktný celok letiskového komplexu s ročnou kapacitou 5 miliónov cestujúcich.

Súčasťou výstavby nového terminálu je aj zmena priestoru pred ním. Mali by tu pribudnúť parkovací dom, hotel, čerpacia stanica s umývačkou áut, biznis centrum a nákupné centrum.

Podľa informácií hovorkyne Letiska Dany Madunickej, už v roku 2013 má byť dobudované i železničné prepojenie letiska s dnešnou bratislavskou železničnou sieťou. V pláne je aj električkové napojenie letiska.

Letisko sa priebežne rozširuje aj počas príprav na stavebný projekt rozšírenia a rekonštrukcie osobného terminálu. Vzniká prepojovací objekt v priestore medzi príletovým a odletovým terminálom. V krátkom čase poskytne cestujúcim širšie spektrum služieb.

(rob)
VIZUALIZÁCIA - AGA Letiště

Páčil sa vám článok?