Je to projekt moderného hlavného mesta

8.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Koncipovanie súčasnej hospodárskej politiky a stratégie rozvoja slovenskej ekonomiky obsahuje celý rad úloh a aktivít. Spomedzi nich treba uviesť aktivity slovenskej vlády, zamerané na zlepšenie podmienok na prílev priamych zahraničných investícií na Slovensko.

Na druhej strane, významnou pomocou slovenskej ekonomike bolo naše prijatie do OECD. Napriek tomu Slovensko výrazne zaostáva v príleve zahraničných investícií za svojimi stredoeurópskymi susedmi. Budúcnosť sa však javí oveľa priaznivejšie. Zahraniční investori už vnímajú Slovensko ako atraktívny investičný cieľ.

Jednou z podmienok prílevu zahraničných investícií je zodpovedajúca pripravenosť lokalít, vhodných na realizáciu investičných zámerov. Platí to všeobecne tak pre väčšie územné celky - regióny, ako aj pre konkrétne mestá a obce. Na štátnej úrovni bolo vypracovaných niekoľko projektov, ktoré mali na Slovensko pritiahnuť zahraničných investorov. Na úrovni samosprávy treba uvítať ambíciu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, pripraviť všetky podmienky na realizáciu investičného zámeru, ktorým je revitalizácia Námestia SNP.

Projekt „Revitalizácia Námestia SNP v Bratislave“ predstavuje jednu z najvýznamnejších investičných aktivít v hlavnom meste Slovenska. Snahou iniciátora projektu bolo nájsť spôsob, ako zatraktívniť centrum Bratislavy a vyriešiť viaceré akútne nedostatky, ktoré trápia najmä jej obyvateľov. Je tu zrejmá nadväznosť na úlohy, ktoré hlavné mesto má zabezpečovať pri dotváraní a rozvoji svojho územia, pri zlepšovaní kvality života svojich obyvateľov a zdokonaľovaní služieb pre obyvateľov celého regiónu a Slovenska.

Keďže má ísť o kvalitatívnu zmenu dnešnej podoby tohto centrálneho bratislavského námestia, ktorá je viac ako nutná, revitalizácia prinesie celý rad výhod a prínosov predovšetkým Bratislavčanom. Zahraničné investície môžu znížiť nezamestnanosť a zlepšiť podnikateľské prostredie, čo sa odrazí na celkovom potenciáli Bratislavy. Je to projekt so symbolikou moderného a prosperujúceho európskeho hlavného mesta.

Dá sa predpokladať, že s prehlbovaním zapojenia SR do medzinárodnej spolupráce sa bude zvyšovať význam Bratislavy ako vstupnej brány na Slovensko. Táto skutočnosť bude mať nepochybne priaznivé dosahy na potenciálne aktivity domácich aj zahraničných subjektov. Účasť na projekte revitalizácie môže byť jednou z takýchto aktivít. Je preto dôležité, aby sa myšlienka projektu úspešne dotiahla do jeho reálnej podoby. Aj realizáciou projektu revitalizácie sa môže Bratislava priblížiť k štartovacej čiare, z ktorej začne dobiehať ostatné európske metropoly.

Ing. Ľudovít Kaník,
konzultant T&C, s. r. o., Bratislava

Páčil sa vám článok?