Keď sa nestavia je zle, keď sa stavia, tiež je zle

3.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Je dosť pravdepodobné, že necitlivé zásahy poniektorých investorov do architektúry hlavného mesta vyvolali u občanov zvláštne obavy. Nech sa začne stavať čokoľvek a kdekoľvek, sú zásadne proti. Nespokojní sú však aj v prípade, keď sa nestavia vôbec.

Ukážkovým príkladom je súčasné dianie v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Doteraz sa medzi obyvateľmi v kuloároch šepkalo, že samospráva v tomto volebnom období bola schopná postaviť akurát tak máj pred poštou. Keď sa však s výstavbou naozaj začalo, zdvihla sa vlna protestov.

Konkrétne ide o revitalizáciu Istrijskej ulice, ktorá si to pritom už naozaj vyžadovala, keďže svojimi prázdnymi plochami pôsobila ako nekompletný chrup chronického ignoranta stomatologickej ambulancie. Výstavbu v prvej etape realizuje firma Kopos, ktorá, ako nám povedal starosta mestskej časti Devínska Nová Ves Ing. Vladimír Mráz, vyhrala výberové konanie a jej projekt plne rešpektuje generel hlavnej tepny mestskej časti.

V budúcnosti sa tu plánuje aj umiestnenie Námestia Márie Terézie a ulicou povedie aj hlavná trasa pešej zóny. Má ísť o najreprezentatívnejšie miesto celej mestskej časti, slúžiace na oddych a zábavu. V súčasnosti je táto zóna mŕtva. Prostredníctvom lokálneho periodika však samosprávu obvinili, že nerešpektuje vôľu občanov, ktorí vyjadrili svoj nesúhlas s navrhovanou výstavbou už na verejnom zhromaždení v decembri minulého roku a tiež aj podpismi na petičnej listine. Zo slov starostu vyplynulo, že pravdepodobne ide o dezinformáciu spôsobenú nedostatkom informácií. Témou spomínaného zhromaždenia bola podľa zápisnice iná lokalita, vzdialená od tejto približne 300 metrov vzdušnou čiarou a nachádzajúca sa pri Chorvátskom múzeu.

Čo konkrétne má na Istrijskej ulici v prvej etape výstavby vyrásť objasnil architekt mestskej časti Ing. arch. Milan Beláček. „Firma Kopos tu stavia dva bytové domy. V jednom bude 21 bytov, v druhom 22 plus priestory vyhradené na občiansku vybavenosť. Domy sú dvojpodlažné. Investor akceptoval pripomienky mestskej časti a oproti pôvodnému návrhu, ktorý uvažoval s výstavbou až 140 bytov v štyroch objektoch, projekt upravil,“ tvrdí Milan Beláček.

Podľa jeho názoru „prízemný charakter zástavby je vytvarovaný šikmými strechami a doplnený predzáhradkami, pergolami a prístreškami na parkovanie. Na základe požiadaviek občanov bolo obnovené detské ihrisko a vysadila sa zeleň vo vnútrobloku sídliska Stred. Keďže ide o atypickú výstavbu s použitím prírodných materiálov, novostavby nenarušia kolorit Devínskej Novej Vsi,” dodáva Milan Beláček.

(kah)

Páčil sa vám článok?