Vyhlásenie je verejným priznaním

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na vyhlásenie spoločnosti Urbia Holding reagovala svojím stanoviskom firma Damascene, ktorá zrekonštruovala a prevádzkuje vedľajší objekt na ulici Rybárska brána 8, známy aj ako Kernov dom.

„Spoločnosť Urbia sa verejne priznala, že čiernu stavbu na Hviezdoslavovom námestí 25 stavia zištne v rozpore so stavebným povolením, verejným záujmom i územným plánom hlavného mesta,“ uvádza sa vo vyjadrení, ktoré našej redakcii poskytol Branislav Hatina zo spoločnosti Damascene. „Konštatovaním, že v realizácii stavby mieni ďalej pokračovať i napriek tlaku médií i protestom občanov, sa Urbia tiež priznala, že koná vedome, s vidinou zisku, ktorý očakáva z prenájmu priestorov postavených načierno. Miliónové pokuty, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou za svoje protizákonné konanie Urbia dostane, už zrejme započítala do „nekresťanskej“ cenovej ponuky za prenájom nelegálnych priestorov, ktorú prezentuje na svojej webovej stránke. Spoločnosť Urbia vôbec nepoškodzuje len majetok spoločnosti Damascene, ktorá legálne a po splnení všetkých zákonných povinností vrátane kolaudácie prevádzkuje vedľajší Kernov dom, ale aj majetok a životné podmienky obyvateľov vedľajšieho obytného domu. Na tejto čiernej stavbe sa podľa fotodokumentácie i výpovedí obyvateľov vedľajšieho obytného domu, ktoré máme k dispozícii, pracovalo aj na sviatok Troch kráľov a prakticky počas celých vianočných sviatkov.

Ako sa ďalej uvádza vo vyjadrení, je pritom evidentné, že Urbia sa snažila využiť dovolenkové obdobie na to, aby dostavala čo najväčšiu časť svojej čiernej stavby bez rizika zásahu samosprávnych orgánov. „To, že spoločnosť požiadala o zmenu plánu až 3. januára 2006, potvrdzuje, že sa bude snažiť prispôsobovať dokumentáciu i zákonné normy v súvislosti s čiernou stavbou až dodatočne, čo vyvoláva oprávnené podozrenie, že bude používať aj nelegálne prostriedky nátlaku a poskytovania rôznych nezákonných výhod úradníkom alebo voleným predstaviteľom samosprávy,“ píše sa vo vyjadrení.

Páčil sa vám článok?