Dve sporné stavby v Petržalke stavať nezačali

24.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Investori polyfunkčného objektu Vista Tower a bytového domu Dolnozemská brána sa svojho stavebného zámeru nevzdávajú. Dve kritizované plánované stavby v bratislavskej Petržalke sa zatiaľ nezačali stavať.

Ide o 18-poschodový polyfunkčný objekt Vista Tower na Šrobárovom námestí v blízkosti Mánesovho námestia a obytný dom Dolnozemská brána na konci mestskej časti. Investori oboch objektov sa však svojich stavebných zámerov nevzdali. V rozhovore pre agentúru SITA to potvrdil starosta Petržalky Milan Ftáčnik.

Spoločnosť Vista Tower už mestskú časť požiadala o predaj pozemku, na ktorom by mala vyrásť rovnomenná 18-poschodová budova. Podobnú žiadosť predostrela spoločnosť už v druhej polovici minulého roka, poslanci však s predajom pozemku nesúhlasili. Miestne zastupiteľstvo zároveň po mnohých protestoch občanov vyjadrilo nesúhlas s akoukoľvek výstavbou na danom území. Spoločnosti nepomohlo ani zníženie výšky budovy s pôvodných 24 na 18 poschodí, s ďalším znížením podlaží už nepočíta. Súčasťou objektu majú byť byty, hotel, reštaurácia, obchody či podzemné parkovisko. "Predložili žiadosť o súhlas pána primátora, zatiaľ odpoveď nemáme. Vydanie stanoviska budeme urgovať," povedal Ftáčnik. Keď mesto vydá stanovisko, žiadosť o odkúpenie pozemku sa dostane na rokovanie petržalských poslancov. Na otázku, či to bude ešte v tomto roku, odpovedal starosta kladne.

Stavať sa zatiaľ nezačal ani obytný dom Dolnozemská brána na území ohraničenom ulicami Žehrianska, Jasovská a Dolnozemská. Podľa stavebného zámeru spoločnosti Vazex Group by malo ísť o dve veže s trinástimi bytovými podlažiami, medzi nimi by mala byť znížená časť s tromi bytovými podlažiami. Proti výstavbe vznikla aj petícia, na hárky sa podpísalo okolo 800 nespokojných obyvateľov. Výstavbu zatiaľ blokuje platný územný plán mesta. Podľa starostu spracoval investor tzv. overovaciu štúdiu. Tá by mala ukázať, koľko zásahov môže investor na danom mieste urobiť. Podľa územného plánu ide o stabilizované územie, kde môže byť miera stavebných zásahov len do 15 % zastavaných plôch. "Má ukázať, koľko percent by zabrala táto výstavba a čo by zostalo pre dotváranie a skvalitňovanie územia," povedal starosta. Investor zároveň rokuje aj s mestom, keďže konanie v tejto veci bolo v minulosti pozastavené. "Kroky investora sú len prípravné, žiadny oficiálny návrh na mestskej časti nemáme," dodal Milan Ftáčnik.

(sita)

Páčil sa vám článok?