Obyvatelia Záhorskej Bystrice onedlho svoje centrálne námestie už nespoznajú

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Štvorcové a fádne námestie v centre novej časti Záhorskej Bystrice sa do leta tohto roka premení na nové centrum pre oddych jednotlivcov i podujatia celoobecného charakteru.

Z ideového návrhu, ktorý vyšiel z dielne architekta Petra Steca vyplýva, že napriek modernizácii mu nebude chýbať intimita. Dôvodom sú predovšetkým použité materiály, kombinácia živej prírody s prírodnými prvkami ako drevo, kov, sklo. Námestie budú vrúbiť v pravidelných intervaloch ošetrované stromy poskytujúce tieň lavičkám z dreva a kovu, na voľných plochách budú zeleň doplňovať kvetinové záhony. Architekt pamätal i na príležitostné udalosti - je tu vyčlenené miesto na vianočný stromček či máj.

Na štvorci vrúbenom malým i novým polyfunkčným centrom a spoločenským domom bude dominovať fontána, ktorej hladina bude zospodu osvietená. Plastika s témou rodiny prispeje k intímnej atmosfére a svojím posolstvom bude komunikovať so Stromom času, čo budú moderné hodiny vo svojej výtvarnej kompozícii symbolizujúcej čas a vývoj v podobe stromu. Atrakciou má byť svetelná stéla (zatiaľ ako alternatívna kompozícia), ktorá bude znázorňovať na krištáľovej guli postavenie Záhorskej Bystrice v Európe a vo svete. Guľa bude osadená na svetelnom pylóne a počas konania rôznych podujatí uvoľní miesto demontovateľnej tribúne. Celé námestie bude osvetlené stojanovými svietidlami, doplnenými reflektormi, bude ohraničené pätníkmi, ktoré zabránia vjazdu vozidiel.

Samospráva Záhorskej Bystrice sa v týchto dňoch usiluje o to, aby na vybudovanie námestia získala prostriedky aj z európskych fondov.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie