Pri Pressburg Centre vyrastú dva mrakodrapy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Okolie výškovej budovy Pressburg Centra na Pribinovej ulici by sa do konca roku 2010 malo výrazne zmeniť - pribudnúť tu má komplex budov s názvom J&T Center, ktorého súčasťou bude dvojica 128 metrov vysokých vežiakov.

Miesto, kde má nová dominanta stáť, je zo severu ohraničené Landererovou ulicou, zo západu ulicou M. Čulena, z juhu Pribinovou ulicou a z východu výškovou budovou Pressburg Centra a areálom tlačiarne Versus. Nová výstavba bude teda situovaná západne od objektu Pressburg Centra. Súčasťou zámeru je aj už uskutočňujúca sa prestavba Pressburg Centra, ktoré bolo v nevyhovujúcom stave, na moderné biznis centrum. Zámer je vypracovaný v dvoch variantoch, ktoré sa odlišujú rozdielnou rozlohou navrhovaných administratívnych priestorov a tiež tým, že jeden z variantov ráta aj s výstavbou hotela so 160 lôžkami a druhý nie.

Charakteristickým prvkom nového areálu má byť veľké námestie elipsovitého tvaru, obklopené reštauráciami a obchodmi. Dve štíhle obytné veže s 37 nadzemnými podlažiami sa majú stať novým orientačným bodom v meste. Ak by skutočne mali túto výšku, stali by sa bezkonkurenčne najvyššími budovami v Bratislave, zreteľne vyššími než momentálne najvyššia centrála Národnej banky Slovenska. Má v nich byť dovedna 462 dvojizbových a trojizbových bytov, je predpoklad, že všetky sa budú vyznačovať nadštandardnou rozlohou. K dispozícii má byť aj dostatočný počet parkovacích miest - jeden z variantov ráta s 1762, druhý až s 2100 státiami.

Zámer počíta aj s ďalšími zmenami - na mieste, kde dnes stojí budova TASR, navrhuje výstavbu novej administratívnej budovy s vnútorným átriom. V južnej časti územia sa ráta okrem iného aj s vybudovaním supermarketu. Navrhovaný komplex J&T Center má svojím riešením korešpondovať so zámermi írskej developerskej spoločnosti Ballymore, ktorá v priľahlej zóne Pribinova pripravuje rozsiahlu výstavbu nového centra mesta. Stavebné práce by mali byť ukončené do konca roku 2010, tento termín je len orientačný. Zmenami môže prejsť aj celý investičný zámer a jeho finálna podoba môže byť napokon iná.

Páčil sa vám článok?