V centre mesta vyrastá čierna stavba

3.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Najvyššie poschodia domu na Hviezdoslavovom námestí číslo 25, ktorý prechádza rekonštrukciou a prestavbou, sa nestavajú v súlade s platným stavebným povolením.

Dom na Hviezdoslavovom námestí 25 mal pôvodne tri nadzemné podlažia. Spoločnosť Urbia International, ktorá ho rekonštruuje, ho podľa platného rozhodnutia o umiestnení stavby a povolení mohla nadstavať o dve nadzemné podlažia a podkrovie. Jeho strecha mala byť šikmá a výškovo situovaná na rovnakej úrovni ako strecha vedľajšieho domu na ulici Rybárska brána 8, známeho ako Kernov dom.

„Namiesto toho už stavebník postavil šieste podlažie a z dokumentácie, ktorú máme k dispozícii, vyplýva, že budova má byť vyššia dokonca o dve nadzemné podlažia, teda by ich mala mať sedem,“ povedal nám Branislav Hatina zo spoločnosti Damascene, ktorá vlani ukončila rekonštrukciu Kernovho domu.

Stavebné práce nad rámec platného povolenia sa začali medzi sviatkami na sklonku minulého roka a pokračujú aj v týchto dňoch. „Stavba je v rozpore s platným stavebným povolením, už teraz je tam postavené jedno nadzemné podlažie navyše,“ povedal nám zástupca starostu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Andrej Petrek po prehliadnutí dokumentácie na staromestskom stavebnom úrade. Ako dodal, stavebný úrad vyzve stavebníka na zastavenie stavebných prác.

Či stavebník výzvu poslúchne, ťažko predpovedať. V každom prípade sa začne priestupkové konanie, v rámci ktorého hrozí spoločnosti Urbia International pokuta až do výšky piatich miliónov korún. Horšie je to s vymožiteľnosťou práva a možnosťou fyzicky dosiahnuť zastavenie stavby. „V tomto smere máme zlé skúsenosti,“ uviedol A. Petrek, podľa ktorého v niektorých iných krajinách, napríklad v Nemecku, môže polícia čiernu stavbu uzatvoriť a zapečatiť. „U nás nič podobné nie je možné,“ konštatoval. Zároveň ubezpečil, že mestská časť urobí všetko pre to, aby čierna stavba zmizla.

Vyjadrenie kompetentných zo spoločnosti Urbia International sa nám do uzávierky nepodarilo získať, pretože sú na dovolenkách.

Páčil sa vám článok?