Výstavba parkovísk vo vnútroblokoch popiera ich zmysel

17.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Existencia a filozofia tzv. vnútroblokov, ktoré sa kedysi budovali najmä na starších sídliskách, je zrejme ohrozená. Ich zmyslom bolo vytvoriť ochranné pásma - dvory so zeleňou, prípadne parkom. Dnes to už platiť nemusí.

Do redakcie sme dostali sťažnosť čitateľov z domu na Páričkovej ulici číslo 15 až 17. Upozorňujú nás na výstavbu parkovacích miest práve vo vnútrobloku za spomínaným domom. Ide o šesť nových parkovacích miest, ktoré zásadným spôsobom narušia pokojnú zónu obyvateľom bývajúcich vo vnútrobloku.

Kvôli šiestim autám bude musieť množstvo občanov trpieť hlukom z jazdy a štartovania vozidiel. Navyše sa zníži bezpečnosť obyvateľov v tejto zóne. Zdá sa, že občan je ten posledný, na koho sa pri rôznych projektoch myslí.

Z miestneho úradu ružinovskej samosprávy sme dostali informáciu, že budovanie šiestich parkovacích miest vo vnútrobloku medzi ulicami Páričkova - Pavlovova - Revúcka, sa deje na základe ohlasovacej povinnosti a miestny úrad ho povolil v auguste tohto roku. Parkovisko stavia osoba, ktorá má uzatvorenú nájomnú zmluvu na pozemok s magistrátom. „Riešenie parkovacích miest bolo odsúhlasené aj krajským dopravným inšpektorátom,“ uvádza sa vo vyjadrení úradu.

Paradoxné je, že ružinovská samospráva investovala v rokoch 2003 až 2006 viac ako štyri milióny korún do revitalizácie vnútroblokov. Od roku 2003 boli obnovené hlavne obytné lokality najbližšie k centru mesta, ktoré boli postavené pred viac ako päťdesiatimi rokmi. V roku 2004 dokončili rekonštrukciu vnútroblokov na uliciach Pavlovova, Svätoplukova, Kulíškova. O rok neskôr revitalizovali zeleň a vybudovali nové chodníky zo zámkovej dlažby na Oravskej ulici. V tom istom roku bola dokončená aj prvá etapa obnovy zelene vo vnútrobloku na uliciach Budovateľská, Velehradská a Súťažná.

Počas obidvoch etáp orezali staré stromy, ktoré tienili obyvateľom nižších poschodí, zároveň do lokality pribudlo 30 nových stromov, takmer tisíc sadeníc listnatých kríkov a nový trávnik na ploche približne dvoch kilometrov štvorcových. Obnovené boli trávniky v predzáhradkách na ploche viac ako 6 štvorcových kilometrov. Tieto úpravy stáli takmer 1 milión 600-tisíc korún.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?