Skanska ponúkla Devínu ústretové riešenia

11.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Developerská spoločnosť Skanska, ktorá plánuje v lokalite Záhradky v bratislavskej mestskej časti Devín vybudovať viladomy, vyšla v ústrety požiadavkám obyvateľov a miestnej samosprávy.

"Nad rámec územného rozhodnutia a zákona postavíme tri veľké a dve menšie detské ihriská, zriadime park a oddychovú zónu s lavičkami a zeleňou a pri desiatich objektoch tretej a štvrtej etapy viladomov zmeníme prvé nadzemné podlažie na občiansku vybavenosť," povedala na dnešnej tlačovej besede hovorkyňa spoločnosti Magdaléna Dobišová.

Znamená to teda, že na prvom poschodí budú kaviarne, terasy, obchody či relaxačné zóny. Podľa Dobišovej bude záležať od toho, čo si tam budúci obyvatelia zriadia.

AKTUALIZOVANÉ (11.9.2008, 19:30): Starostka mestskej časti Devín Ľubica Kolková sa najprv detailne oboznámi s oficiálnym návrhom na zmenu a redizajn projektu 23 viladomov v lokalite Záhradky, ktorý dnes predstavil médiám investor, a až potom sa k nemu vyjadrí. Trvá však naďalej na znížení podlažnosti a hustoty zástavby.

Ako ďalej dnes uviedla Kolková pre TASR v reakcii na zmeny v projekte viladomov zo strany investora Skanska Reality SR, trvá na tom, aby sa znížil počet podlaží vo všetkých štyroch etapách.

Investor Skanska Reality SK dnes predstavil zmeny a redizajn III. a IV. etapy viladomov, kde znížil výšku z troch nadzemných a jedného ustúpeného podlažia na dve nadzemné podlažia a jedno ustúpené. V rámci týchto etáp umiestnil na pozemkoch občiansku vybavenosť v parteri 10 viladomov, ďalej päť ihrísk a park s posedením. Riaditeľ investora Radek Pšenička pre TASR povedal, že je to nad rámec právoplatných rozhodnutí. Dodal, že I. a II. etapa bude dizajnovo a materiálovo prispôsobená III. a IV. etape a projekt je z veľkej časti predaný.

"Ťažko sa mi vyjadruje, keď návrhy nepoznám, ale ak by znížili výšku domov a bola by tam občianska vybavenosť, ak by znížili ešte aj počet 13 viladomov, tak super," povedala starostka. Vyslovila však pochybnosť o tom, kde investor umiestni park a ihriská, keďže počet viladomov neznížil. Podľa nej zotrváva investor na výstavbe štvorpodlažných domov v I. a II. etape, s čím Devín nesúhlasil. Vyslovila predpoklad, že návrhom sa bude prvom rade zaoberať stavebná komisia devínskeho zastupiteľstva.

Vedúca vonkajších vzťahov skupiny Skanska SR Magdaléna Dobišová na prezentácii investora uviedla, že ide o posledné verejné vystúpenie firmy v tejto veci. Návrhy na zmenu zašlú do Devína poštou a budú čakať na reakciu starostky a miestneho zastupiteľstva. Zároveň upozornila na projekt bytové domy Zelené terasy na Lomnickej ulici v Devíne, ktorý má modernú architektúru a územné povolenie, ale jej investora neuviedla.

K tomuto projektu Kolková dodala, že podľa nej územné rozhodnutie k nemu mal podpísať jej predchodca starosta Jozef Paczelt. "S týmto investorom rokujeme a snažíme sa o rovnaké ciele ako pri firme Skanska. Ale to je môj súkromný názor, že takáto moderná architektúra nemá v Devíne veľmi čo hľadať," konštatovala s tým, že k tomu sa vyjadruje stavebná komisia. Dodala, že s investorom, ktorý plánuje zastavať futbalové ihrisko v Devíne, sa podarilo vyrokovať výšku zástavby jedno nadzemné a jedno ustúpené podlažie so šikmými strechami.

(sita, tasr)
Páčil sa vám článok?