Mesto nesúhlasí, aby sa Retro zvýšilo

9.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti so snahou investora zvýšiť počet poschodí na polyfunkčnom objekte RETRO, ktorý vyrastie na mieste bývalého nákupného centra Jadran, sa občianske združenie Ďatelinka obrátilo otvoreným listom na primátora.

V liste ho žiada, aby sa zasadil o zosúladenie posudzovania zmeny stavby v zmysle požiadaviek mesta. Ružinovský stavebný úrad totiž posúdil žiadosť investora o zvýšenie počtu podlaží zo 17 na 31 ako zmenu stavby pred dokončením a hlavnému mestu poslal oznámenie.

Magistrát s tým nesúhlasí a žiada od stavebného úradu na posúdenie dokumentáciu, ktorú však doteraz nedostal. Hlavné mesto je presvedčené, že v prípade zvýšenia stavby nejde o zmenu stavby pred dokončením, ale o zmenu územného rozhodnutia a stavebného povolenia. „Hlavné mesto nevydalo a ani nevydá súhlasné stanovisko na stavbu 31-podlažného objektu RETRO a jednoznačne žiada ružinovský stavebný úrad, aby konal v zmysle podanej námietky, tzn. nepovolil 31-poschodovú stavbu namiesto schválenej 17-poschodovej,“ uvádza sa v stanovisku hlavného mesta.

Ružinovská samospráva tvrdí, že všetky podstatné zmeny oproti projektovej dokumentácii stavby, overenej stavebným úradom v stavebnom konaní, sú charakterizované ako zmena stavby pred dokončením a podliehajú povoleniu stavebného úradu.

Podľa Miestneho úradu v Ružinove ide len o zmenu výšky jednej časti stavby, ktorej povolenie bude vyhodnotené v tomto zmysle. Ustanovenia stavebného zákona neukladajú stavebnému úradu predkladať projektovú dokumentáciu a účastníci konania môžu nahliadnuť do podkladov na rozhodnutie a do spisového materiálu. Stavebný úrad vyzval spoločnosť Centauera, aby predložila stanovisko mesta k zmene stavby a prerušil konanie o zvýšení stavby.

Bývalý Jadran začali búrať v druhej polovici roku 2007, súčasťou nového polyfunkčného komplexu má byť aj 17-poschodová budova, ktorú chce v súčasnosti investor zvýšiť na 31. poschodí. Noví majitelia sľúbili že služby, ktoré budú v novom komplexe, budú lepšie ako predtým. Majú tu byť vytvorené priestory aj na relax, športové vyžitie, stretávanie a prechádzky. Vyriešiť sa má prepojenie terás na Rumančekovej a Muškátovej ulici s novým obchodným centrom. Vo výškovej časti komplexu by malo byť asi 300 bytov.

(rob)

Páčil sa vám článok?