Devínčania ďalej bojujú, Skanska projekt zmenila

9.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Už viac ako 3000 ľudí sa podpísalo pod petíciu Proti sídliskám v Devíne, ktorú v súvislosti s plánovanou výstavbou viladomov v Devíne, organizuje občianske združenie Za krajší Devín.

Na nedeľňajšej podpornej akcii proti výstavbe štvorposchodových domov, sa 7. septembra 2008 zišlo pod bralom starobylého hradu Devín niekoľko stoviek obyvateľov Devína, ale prišli aj ľudia z iných mestských častí hlavného mesta. Osobne podporili boj Devínčanov mnohé známe osobnosti - herci Zuzana Krónerová, Jozef Vajda či Robo Roth. Spolu s výtvarníkmi, hudobníkmi a všetkými ostatnými žiadali zachovať historický a vidiecky ráz Devína. Všetci, ktorí prišli, sa okrem petície mali možnosť podpísať aj pod list adresovaný švédskemu kráľovi, v ktorom ho žiadajú o podporu.

Pod pódiom ležala symbolická truhla na ktorej bol rok vzniku obce a jej zánik bol označený otáznikom. Ako poznamenala starostka Devína Ľubica Kolková (nezávislá), verí, že otáznik bude môcť byť čoskoro zmazaný. Informovala, že žiadosť o pomoc, s ktorou sa nedávno obrátila aj na švédskeho veľvyslanca na Slovensku Mikaela Westerlinda, zostala zatiaľ bez odpovede.

Občania v petícii okrem iného žiadajú spoločnosť Skanska Development SK, aby prepracovala projekt v zmysle zachovania historického a prírodného rázu obce a aby doriešila otázku dopravy a občianskej vybavenosti. Všetky relevantné inštitúcie vyzývajú, aby v súlade s právom zabránili výstavbe obytného súboru, ktorý prekračuje dve nadzemné podlažia.

Zo spoločnosti SKANSKA Development nás informovali, že projekt viladomov zmenila v zmysle dohody zo 4. augusta, na stretnutí so starostkou Devína a miestnymi poslancami. Skanska zapracovala všetky požiadavky, no vzhľadom nato, že pre druhú stranu sú prijateľnejšie protestné akcie a nie dialóg, Skanska predstaví v týchto dňoch celý projekt médiám. Tak aby nedochádzalo ku skresľovaniu informácií a aby médiá neboli zavádzané, uvádza vo vyjadrení pre Bratislavské noviny zástupkyňa investora.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?