Prioritou Rusoviec je aj rozvoj prímestského bývania

22.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prioritou malej zadunajskej mestskej časti Rusovce je aj rozvoj prímestského bývania a snaha o zachovanie jej vidieckeho charakteru.

"Snažíme sa v súčasnosti robiť sídliskové satelity rodinných dommov na okraji mestskej časti. Rusovce majú dnes približne 3000 obyvateľov a výhľadovo by mali mať do 20 rokov štyri až päť tisíc obyvateľov, aj v zmysle územného plánu," povedal starosta Dušan Antoš pri príležitosti 800. výročia prvej písomnej zmienky o Rusovciach. Starosta nevylúčil výstavbu bytoviek s dvoma a jedným ustúpeným podlažím. V Rusovciach v súčasnosti prevažuje zástavba rodinných domov.

Oslavy výročia prvej písomnej zmienky budú v sobotu 23. augusta od 14. hodiny v parku pri rusovskom kaštieli. Ich hosťom bude podľa informácií starostu aj prezident SR Ivan Gašparovič a bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. Prvá písomná zmienka o Rusovciach je datovaná v roku 1208, kedy malo územie názov terra Uruzwar Wruzvar. V roku 1410 sa názov zmenil na Orozwar. O 11. hodine otvoria v tamojšej galérii Danubka výstavu dokumentov a fotografií z dejín Rusoviec, z ktorých časť zapožičal miestny úrad.

V súvislosti s verejnými priestormi v mestskej časti starosta informoval, že mestská časť podala projekt od júla na získanie financií z eurofondov na obnovu námestia v tvare šošovky, priľahlé chodníky a zeleň vo výške 26 miliónov Sk (863.041,89 eura).

Za problémy označil vznik čiernych skládok odpadu, vandalizmus, ale aj narkomanov, ktorí nechávajú po sebe použité injekčné striekačky v parku pri kaštieli. Pri ich riešení spolupracuje samospráva s Obvodným oddelením Policajného zboru, ktoré je v Rusovciach od 1. augusta tohto roka. Do jeho pôsobnosti patria aj ďalšie zadunajské mestské časti Jarovce a Čunovo. Starosta dodal, že rok nie je obsadené miesto okrskára bratislavskej Mestskej polície (MsP) v Rusovciach.

Obec Rusovce pričlenili k Bratislave v roku 1972. Na území Rusoviec sa nachádzal rímsky vojenský tábor Gerulata, v roku 1266 za Uhorského kráľovstva tu bola významná pohraničná pevnosť. V 16. storočí osídlili obec v niekoľkých migračných vlnách Chorváti.

V rokoch 1841-1844 dal gróf Emanuel Zichy Ferraris prestavať kaštieľ do tzv. tudorovského štýlu. Od roku 1950 do 1989 v ňom sídlil Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK), ktorý v súčasnosti pracuje v prestavaných priestoroch patriacich ku kaštieľu. V roku 1920 Rusovce na základe Trianonskej dohody pričlenili k Maďarsku a od roku 1947 patrili podľa Parížskej dohody do Československa.

(tasr)

Páčil sa vám článok?