Na Tomášikovej ulici oproti Kuchajde pribudne nová dominanta - sídlo banky

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Slovenská sporiteľňa postaví nové sídlo pre zamestnancov ústredia a dcérskych spoločností. Stavba bude stáť v lokalite Rožňavská - Tomášikova a dokončená by mala byť v roku 2008.

Ústredie Slovenskej sporiteľne v súčasnosti sídli v jedenástich budovách roztrúsených po celej Bratislave, ktorých správa je náročná. Preto sa rozhodla vybudovať novú administratívnu budovu s rozlohou 24-tisíc štvorcových metrov s jednoduchou a ekonomickou prevádzkou a využitím nových technológií. Po podrobných analýzach a hĺbkových auditoch možných lokalít sa sporiteľňa rozhodla postaviť nové sídlo ústredia na území vymedzenom ulicami Rožňavská - Tomášikova. Ide o lokalitu s dobrou dopravnou infraštruktúrou. Výstavba novej budovy sa začne v lete 2006, jej ukončenie je naplánované na druhú polovicu roka 2008. Okrem novej budovy ústredia si Slovenská sporiteľňa ponechá reprezentačno-klientské pracovisko v centre Bratislavy.

„Výstavba novej budovy ústredia je výsledkom náročných analýz, nová budova však bude prínosom pre všetkých zamestnancov. Som presvedčená, že ide o dobré ekonomické aj architektonické riešenie a stavba sa stane jedným zo symbolov našej banky,“ povedala predsedníčka predstavenstva a generálna riaditeľka Slovenskej sporiteľne Regina Ovesny-Straka.

Medzinárodný tender na výber architekta bol ukončený v septembri 2005. Odborná komisia na čele s renomovaným architektom Dietmarom Eberle vyberala zo siedmich súťažných ponúk. Na tendri sa zúčastnili architekti z Rakúska, Nemecka, Francúzska, aj zo Slovenska. Víťazom sa stal ateliér Jabornegg & Palffy z Rakúska. Známi rakúski architekti získali v roku 2002 cenu mesta Viedeň za architektúru. Nová budova sporiteľne, ktorú navrhli, sa bude vyznačovať niekoľkými architektonickými zvláštnosťami. Napríklad na streche bude použitá ľahká konštrukcia - pôjde o špeciálnu plastovú membránu (nie sklo). Je predpoklad, že súčasťou vnútorného priestoru bude aj vodný prvok. Nová budova by mala mať dve podzemné podlažia, prízemie a šesť nadzemných podlaží, ktoré budú slúžiť ako administratívne priestory.

Páčil sa vám článok?