Čunovský rekreačný areál možno bude, o výbere investora musí rozhodnúť vláda

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pred pár dňami uplynulo trinásť rokov od prehradenia Dunaja pri Čunove, kde ako vedľajší produkt vznikol areál ako stvorený na rekreáciu a športovanie. Po viacerých neúspešných projektoch sa konečne črtá riešenie.

Začiatkom novembra porada ekonomických ministrov odporučila vládnemu kabinetu, aby schválil 99-ročný prenájom priestorov spoločnosti Danubia Invest. Toto rozhodnutie vychádza z troch ponúk, ktoré reagovali na vlaňajšiu výzvu Vodohospodárskej výstavby - do konca mája predložili traja uchádzači svoje ponuky, dve boli platné. Najprijateľnejšou a najvýhodnejšou sa ministrom videla ponuka spomínanej firmy, ktorá by mala vybudovať rekreačno-športový areál v hodnote 7,5 miliardy slovenských korún. Danubia Invest dala aj najlepšiu ponuku, pokiaľ ide o ročný nájom za pozemky, ten by mal dosiahnuť takmer štyri milióny korún. Rozhodujúcim faktorom však bola vstupná investícia, ktorá znásobí športové príležitosti Bratislavčanov. Rozhodnutie ekonomických ministrov má však len charakter odporúčania, ekonomická porada ministrov trvá na tom, aby zmluvy o tomto prenájme schvaľovala vláda - tak bude dostatočne právnym spôsobom upravené napĺňanie záväzkov, uviedol minister financií Ivan Mikloš.

Urbanistický zámer zohľadňuje ochranu lužných lesov, rastlinných druhov i vtáčích území. Stavby majú byť lokalizované mimo hlavných lesných porastov na vegetačne menej hodnotných plochách, respektíve na umelo vytvorených štrkových násypoch. Na pravom brehu Hrušovskej zdrže by mal byť park a lesopark, táborisko, bežecké chodníky a kondičné dráhy i jachtársky prístav a ďalšie objekty vodáckych športov.

Spresnenie štruktúry areálu i termíny jeho budovania Danubia Invest podľa našich informácií poskytne až po definitívnom schválení jej víťazstva.

Páčil sa vám článok?