Starostka Devína pozvala investora rokovať

2.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo bratislavskej mestskej časti Devín zaviazalo v utorok 1. júla starostku Ľubicu Kolkovú, aby hľadala možnosti na zmenu zámeru investora postaviť v lokalite Záhradky 23 viladomov. Ak nebude možná dohoda, má hľadať možnosť riešenia aj súdnou cestou.

Podľa starostky sa štvorposchodové viladomy nehodia do Devína, sedem z nich má stáť v časti ochranného pásma Devínskej lesostepi. Ako ďalej povedala Kolková po zasadnutí miestneho zastupiteľstva, mestská časť písomne pozvala na rokovanie investora Skanska Reality SK spolu s núteným správcom Devína, na ktorého sa investor obrátil. "Investora sme pozvali, zatiaľ nebola žiadna reakcia," konštatovala. Rokovanie by malo byť 9. alebo 10. júla.

Starostka podala 27. júna (deň po tlačovej besede o viladomoch) trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ďalej za marenie úlohy verejným činiteľom a za ohrozenie a poškodenie životného prostredia neznámym páchateľom na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava IV.

Kolková dodala, že mestská časť dostala koncom apríla sťažnosť od jedného občana, ktorý žiada, aby bol uznaný ako účastník konania vo veci vydania územného rozhodnutia na viladomy, čiže žiada o obnovu konania. V tejto veci nerozhodoval Devín, na rade je podľa starostky Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR SR), nakoľko o možnej obnove konania rozhoduje orgán, ktorý vo veci posledný rozhodol a tým bolo ministerstvo. "Chcela by som aj touto cestou apelovať na ministerstvo výstavby, aby prihliadalo na skutočnosť, že celý proces schvaľovania územného rozhodnutia bol neštandardne rýchly," uviedla okrem iného Kolková.

Vedúca vonkajších vzťahov spoločnosti Skanska SK Magdaléna Dobišová 26. júna pre TASR uviedla, že stavebník čaká na posledné dve stavebné povolenia a pripravuje výstavbu. "Sme vlastník pozemku so schváleným a právoplatným územným rozhodnutím a právoplatnými stavebnými povoleniami," povedala. Všetky odvolania iniciované starostkou boli zamietnuté s konštatovaním procesných chýb a viacnásobného porušenia zákona, uviedla.

Stavebník požiadal inštitút nútenej správy Devína - rezort financií a druhostupňové odvolacie orgány štátu o nápravu a dodržiavanie zákona, v opačnom prípade bude nútený podať žalobu na starostku za poškodenie dobrého mena spoločnosti a náhradu jasne vyčísliteľnej škody. Dobišová dodala, že ani tá najlepšie myslená ochrana prírody nesmie porušovať vlastnícke práva a zákon.  Podľa informácií od spoločnosti, MVRR SR zamietlo 26. októbra 2007 vo všetkých bodoch podnet starostky na preskúmanie právoplatného územného rozhodnutia z mája 2005.

(tasr)
Páčil sa vám článok?