Devín nechce výstavbu, Skanska ide stavať

26.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Devín nechce takú rozsiahlu výstavbu v lokalite Záhradky, akú schválilo ešte bývalé vedenie. Projekt počíta s funkciami pre bývanie a parkovanie pre približne 1047 obyvateľov, čím by sa počet Devínčanov zdvojnásobil.

"Devín je symbolom Slovákov a Slovanov, ktorý sa nám podarilo uchovať a ktorému hrozí v jeho terajšej podobe zánik pre to, že developer postupuje pri realizácii zámeru bezcitne a nie je ochotný komunikovať, keď sa snažíme zmierniť rozsah výstavby," povedala starostka Devína Ľubica Kolková.

Zároveň uviedla, že Devínčania sa výstavbe nebránia, je im jasné, že sa mestská časť rozvíjať musí, ale mali by sa dodržiavať naplánované rozvojové kapacity. Už v súčasnosti majú podľa starostky problémy s dopravou, autá sa tlačia v zápchach pod Riviérou, je tu jeden malý obchod, škôlka, ktorá kapacitne nestačí, a nemajú ani základnú školu.

"Hoci investor tvrdí, že sa chce správať ekologicky, v projekte s 23 štvorposchodovými viladomami absolútne nepočíta s vybavením pre občanov, chýba obchod, škôlka i ihrisko. Parkovacích miest je naprojektovaných 600, čo by spôsobilo dopravný kolaps. Pre Devín by to znamenalo likvidáciu," myslí si Kolková.

Mestská časť sa podľa nej snažila rokovať s investorom - švédskou spoločnosťou Skanska - o zmiernení rozsahu výstavby, umiestniť sem chceli aj služby pre obyvateľov, Skanska to však podľa nej odmietla. Podľa Kolkovej investora zaujíma iba vlastný zisk.

Starostka tiež upozornila na proces schvaľovania a vydania územného rozhodnutia k projektu, v ktorom sú podľa nej nezrovnalosti a prebehli v neprimerane krátkom čase. "Termíny boli veľmi ústretové voči investorovi. Odsuhlasovanie vplyvov na životné prostredie trvá bežne pol roka. V tomto vzácnom chránenom území bol tento proces začatý 20. januára a právoplatné stanovisko EIA bolo 31. marca 2005. Stavebný úrad mal potom tieto dokumenty zvážiť, či sú v súlade s územnoplánovacími materiálmi hlavného mesta a s ochranou prírody. Pre vydanie stanovísk potrebných na vystavenie územného rozhodnutia to úrad dostatočne zvážil za päť dní," spresnila.

Miestny poslanec a predseda stavebnej komisie za predošlého vedenia Vojtech Baculák uviedol, že tento obrovský projekt nebol prezentovaný ani na zastupiteľstve, ani komisii či ľuďom, ktorí by k nemu mali čo povedať. Tiež povedal, že podklady k projektu musel od starostu Jozefa Paczelta zúfalo žiadať.

"Na sedení komisie sme tento projekt jednohlasne odsúdili a na zasadaní zastupiteľstva sme prijali uznesenie, že nesúhlasíme s výstavbou v lokalite Záhradky podľa predloženého materiálu. Zároveň sme zaviazali starostu nevydať územné rozhodnutie pre uvedený investičný zámer. Tiež sme žiadali, aby podlažnosť nepresiahla dve podlažia, aby sa riešil sídliskový charakter a znížila hustota zastavanosti," spresnil.

Kolková doplnila, že investor mal predložiť aj riešenie dopravnej situácie v dotknutej lokalite schválené políciou, ktoré však dodnes nedodal a i napriek tomu má rozhodnutia.

Skanska tvrdí, že starostka Devína porušuje zákon

Konanie starostky bratislavského Devína Ľubice Kolkovej, ktorá informovala o plánovanej výstavbe v lokalite Záhradky, považuje investor, švédska spoločnosť Skanska, za vysoko neprofesionálne a porušujúce zákon. Ako uviedla vedúca vonkajších vzťahov skupiny Skanska v SR Magdaléna Dobišová, spoločnosť je vlastník pozemku so schváleným a právoplatným územným rozhodnutím a právoplatnými stavebnými povoleniami.

"V tejto chvíli čakáme na posledné dve stavebné povolenia a v priebehu niekoľkých dní začíname v Devíne stavať," spresnila. Ako ďalej uviedla, všetky odvolania iniciované starostkou odvolacie orgány zamietli s konštatovaním procesných chýb a zákon porušujúce. V tejto kauze sa chcú obrátiť na inštitút nútenej správy obce - ministerstvo financií, ktoré požiadajú o nápravu vo veci a dodržiavanie zákona.

"Inak budeme nútení podať žalobu na starostku, ktorá je pripravená u našich právnych zástupcov a má dve časti - poškodenie dobrého mena spoločnosti a budeme žiadať náhradu jasne vyčísliteľnej škody," vysvetlila Dobišová a dodala, že ani tá najlepšie mienená ochrana prírody nesmie porušovať vlastnícke práva a zákon.

"Na jar v roku 2005 sme zorganizovali verejné zhromaždenie, na ktorom sme občanom prezentovali návrh výstavby v danej lokalite. Následne sme projekt upravili, znížili sme výšku podlaží zo štyroch plus podkrovie na tri podlažia plus jedno ustupujúce," reagovala Dobišová na slová miestneho poslanca Vojtecha Baculáka, podľa ktorého sa k tejto veci neuskutočnila žiadna prezentácia projektu či verejné prerokovanie. Dobišová tiež konštatovala, že parcela, na ktorej sa má stavať, je podľa územného plánu určená na výstavbu malometrážnych, maximálne štvorposchodových domov.

Bývalý starosta Devína Jozef Paczelt povedal, že sa k projektu uskutočnili zhromaždenia a investor prezentoval svoj zámer aj na zastupiteľstve. Potvrdil, že developer po stretnutiach s verejnosťou pristúpil k zníženiu počtu podlaží. Tvrdenia miestneho poslanca a vtedajšieho predsedu stavebnej komisie Vojtecha Baculáka považuje za hlúposti. "Pán Baculák má živočíšne vzdelanie - je veterinár, preto považujem za paradox, že bol predsedom stavebnej komisie," dodal Paczelt.

(sita)

Páčil sa vám článok?