V Dúbravke majú zoznam čiernych stavieb

18.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zoznamom 37 nepovolených - čiernych stavieb na svojom území sa v utorok zaoberali poslanci bratislavskej Dúbravky. Sú to nelegálne postavené a užívané rodinné domy, rekreačné zariadenia, oporné múry, oplotenia, stavby právnických osôb alebo účelové príjazdové komunikácie.

"Je veľký rozdiel medzi stavbou prístrešku a rančom rodiny Čížovej v Tavarikovej osade, ktorá zabrala aj náš majetok, kadiaľ mohli ísť verejné komunikácie a ešte znemožňuje prístup iným," začala rozpravu poslankyňa Jelena Hudcovská. Stavby v Tavarikovej osade nie sú v súlade so schváleným územným plánom mesta a urbanistickou štúdiou tejto zóny. Nie sú tam ani dostatočne vybudované inžinierske siete vrátane komunikácií. Z ôsmich stavieb v tejto osade sú tri rozostavané, ostané už dokončené a užívané.

Starosta Ján Sandtner upozornil, že neplatením nájmu za pozemky prichádza mestská časť o značný príjem. V prípade spomínanej rodiny ide o 261 m2, ktoré užíva nad rámec nájomnej zmluvy z roku 1995. Zastupiteľstvo Dúbravky jej v roku 2004 určilo podľa sadzobníka nájom za pozemky vo výške 150 Sk (4,95 eura) za m2 a rok s prísnym zákazom budovania objektov.

"Je potrebné urobiť majetkoprávne vysporiadanie, ale my máme veľa čiernych stavieb aj v iných lokalitách," pripomenul Sandtner. Rodinné domy v tzv. starej Dúbravke sú v konaní o dodatočnej legalizácii, ktoré je prerušené kvôli súdnemu konaniu. V iných prípadoch je problematické a zdĺhavé majetkoprávne vysporiadanie pozemkov pod stavbami. Rekreačné stavby v lokalite Lamenice a stavba rodinného domu na Plachého ulici nie je v súlade s územným plánom. Novostavby rodinných domov na Vendelínskej a Koprivníckej ulici, niektoré rekreačné stavby, záhradné chatky či garáž s nadstavbou pri rodinnom dome na Chrobákovej ulici budú zlegalizované po doručení potrebných dokladov.

Stavby právnických osôb na Trhovej ulici - tri prístrešky letnej terasy a prístavba k reštaurácii Orim nemajú uzavreté nájomné pozemky pod stavbou. Ostatných päť stavieb je v konaní o dodatočnom povolení alebo konanie je prerušené a stavebník má dodať doklady k legalizácii.

Stavba príjazdovej komunikácie v lokalite Strmé sady je v konaní o dodatočnom povolení a pre zložité majetkoprávne usporiadanie pozemkov zrejme bude jej legalizácia zdĺhavá. Komunikácia k výstavnej sieni nábytku na Poliankach je v dodatočnom povolení spojenom s kolaudáciou a vybudovanú súkromnú príjazdovú komunikáciu na Jadranskej ulici štyria stavebníci už užívajú, ale nie je zlegalizovaná.

Poslanecký zbor Dúbravky s novým starostom sa v tomto volebnom období čiernymi stavbami nezaoberal prvý raz. Chce zamedziť ich rozmáhaniu a riešiť súčasné, z nich mnohé dlhoročné problematické stavby. "Bolo by vhodné zvolať stretnutie občanov z Tavarikovej osady a oboznámiť ich so situáciou," navrhol Sandtner. Viacerí poslanci pripomenuli potrebu urbanistickej štúdie na niektoré lokality. Nakoniec zastupiteľstvo prijalo uznesenie, aby starosta pripravil na september informáciu o postupe riešenia čiernych stavieb.

(tasr)

Páčil sa vám článok?