Investor komplexu Retro žiada 14 podlaží navyše

5.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Centaurea, ktorá na mieste bývalého nákupného strediska Jadran na Nevädzovej ulici v Ružinove stavia polyfunkčný komplex Retro, chce postaviť vo výškovej časti namiesto pôvodne avizovaných 17 podlaží až 31.

Potvrdil to aj hovorca ružinovského miestneho úradu Maroš Smolec. „Stavebný úrad začal konanie o zmene stavby pred dokončením,“ povedal nám. Ako dodal, ružinovský miestny úrad skúma v tejto súvislosti najmä otázky statickej dopravy. Podľa jeho slov územný plán teoreticky nebráni tomu, aby na mieste Jadranu mohla stáť takáto budova. „Ak stavebník splní podmienky vyplývajúce zo stavebného zákona, miestny úrad to bude musieť akceptovať,“ podotkol.

Obyvatelia okolitých ulíc na sídlisku Trávniky, ktorí po zatvorení Jadranu prišli o takmer pol stovky obchodov a služieb, vrátane lekárne a pošty, poukazujú na to, že na Nevädzovej ulici, rovnako ako na priľahlej Ďatelinovej ulici, je už dnes neúnosná situácia s parkovaním. Obávajú sa tiež, že po dokončení komplexu Retro budú obe ulice nadmerne zaťažené hustou dopravou. Podľa jedného z obyvateľov, ktorý si neželá byť menovaný, by bolo vhodné, keby spoločnosť Centaurea dala obyvateľom sídliska aspoň nejakú kompenzáciu, napríklad zrekonštruovala park pri Rumančekovej ulici.

V polyfunkčnom komplexe Retro má byť okrem supermarketu aj pošta, dve bankové expozitúry, gastronomické zariadenia, obchody, drogéria, lekáreň i ďalšie služby. Majú tu byť vytvorené priestory na relax, športové vyžitie, stretávanie a prechádzky. V komplexe malo byť pôvodne asi 300 bytov, ich počet by sa však v prípade, že by výšková časť mala o 14 podlaží viac, zvýšil o 98. Ako nám povedala Jana Šajgalíková zo spoločnosti W.O.S. Reality, ktorá zabezpečuje predaj bytov v komplexe Retro, dôvodom zmeny projektu bola snaha vytvoriť výškovú dominantu tejto časti Ružinova.

„V snahe poskytnúť obyvateľom výškovej časti komplexu sme zvýšili aj počet výťahov, namiesto pôvodne zamýšľaných dvoch budú až štyri,“ uviedla. „Mienime tiež v komplexe zriadiť recepciu so živým vrátnikom, v projekte sme zvýšili aj počet parkovacích miest v podzemnej parkovacej garáži i na povrchu v bezprostrednom okolí komplexu.“

Komplex Retro by mal byť dokončený najneskôr začiatkom roku 2011.

(juh)
Páčil sa vám článok?