J&T už nemusí postaviť novú lodenicu

4.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bez rozpravy rozhodol karloveský miestny parlament o predaji pozemkov pod lodenicou kanoistického klubu, v hlasovaní koalícia poslancov za SDKÚ-DS a KDH odporcov doslova prevalcovala.

O probléme, ktorý mala so svojou budovou karloveská lodenica Klubu vodných športov (KVŠ), sme už písali na jeseň minulého roku. Vtedy sa vec vyriešila k spokojnosti vodáckej obce, miestna samospráva sa dohodla s investorom a výsledkom mala byť nová lodenica, ktorá by zapadala do kontextu projektu Karloveské rameno.

Keďže sa zrod lodenice oddialil, KVŠ požiadal mestskú časť o predĺženie zmluvy na objekt lodenice. Poslanci namiesto toho vypustili zo zmluvy s kupcom pozemkov, finančnou spoločnosťou J&T, klauzulu o tom, že kupec sa zaväzuje vybudovať náhradnú lodenicu.

Ľubomír Čajági, predseda klubu, opisuje priebeh prijatia rozhodnutia: „Zdalo sa to v pohode, našu žiadosť o predĺženie nájmu, ktorú predložil predsedu Klubu karloveských športovcov pán Tkáč, bez výhrad akceptovali. Stále sa nič nedialo. Doslova pár minút pred koncom poslanec Kadnár prišiel s návrhom hlasovať o predaji pozemkov, vrátane tých pod lodenicou, pre J&T. Bez diskusie sa hlasovalo. Márnu vzburu piatich zelených poslancov miestna mašinéria jednoducho prevalcovala. J&T sa však zachovali veľmi seriózne. Hneď na druhý deň zvolali sedenie a hovorca skupiny Maroš Sýkora povedal, že J&T sa cíti zaviazané sľubom postaviť lodenicu a že tak urobí,“ hovorí predseda klubu a dodáva, že ak všetko pôjde dobre, v krátkom čase sa bude môcť začať stavať. „Pravda, cítili by sme sa istejšie, keby to všetko bolo na papieri“, uzaviera L. Čajági.

Na priamu otázku, či a ako sa zmenil postoj skupiny J&T po tom, čo predchádzajúcu zmluvu spoločnosti s miestnou časťou odmietol primátor akceptovať, M. Sýkora odvetil: ,,Pre nás sa vo vzťahu k lodenici nič nemení.“

Pripomíname, že okrem obchodnej stránky má transakcia aj morálne pozadie - mestská časť či mesto môžu byť vlastníkmi týchto pozemkov fakticky. No morálnymi vlastníkmi sú na základe poslednej vôle grófa Lanfranconiho obyvatelia Bratislavy, ktorým tento staviteľ citované pozemky dal do užívania na šport a rekreáciu.

Gustav Bartovic
FOTO – TASR

Páčil sa vám článok?