Na Námestí svätého Františka finišujú, má byť dokončené do konca novembra

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nad garážami, ktoré v marci vzrušili verejnosť rozsiahlou stavebnou haváriou, už po prvýkrát pokosili trávu a v uplynulom týždni už finišovali aj odborníci na dlažby a obklady, stavebne bude Námestie sv. Františka hotové už v novembri.

Jedinou otázkou je, či tu ešte v tomto roku osadia aj fontánu, hoci umelý potôčik, ktorý plochu oživuje a technicky s fontánou súvisí, je už takmer hotový. „Sme na pochybách, či máme dokončiť fontánu v termíne, keď sa už bežne fontány zatvárajú a pripravujú na zimu,“ hovorí prednosta miestneho úradu Jozef Harvančík. Faktom totiž je, že fontána bezpečnejšie prezimuje nezložená, to však prináša otázku termínu slávnostného odovzdania priestoru verejnosti.

V budúcnosti podľa úradu i samosprávy bude môcť toto námestie Karlovej Vsi závidieť každá iná mestská časť. Je kruhové, trávnaté plochy (osiatych majú asi 80 percent) pretínajú chodníčky, každý v inej farbe zámkovej dlažby. S jedinou výnimkou - tou je asfaltová cestička, ktorá náznakom mostíka preklenuje „potôčik“ a pretína celé námestie.

Uprostred trávnatých plôch sú skupiny kríkov a stromov, stále zelených i opadavých listnáčov. Presadiť túto víziu tiež dalo dosť práce - karloveskí radní museli argumentovať ochranárom, že na námestí nezakladajú les, ale budujú park, umelú záhradu, že tu nemá zmysel dbať o prirodzenú drevinovú skladbu, ale ide o estetický dojem. Výsledok však stojí podľa J. Harvančíka za tú diskusiu.

Osadené a funkčné sú už aj lampy, na podobnom stĺpe, aký použili na osvetlenie, spočívajú verejné hodiny, osadzujú lavičky, postavené je pieskovisko, šmykľavka, preliezačky pre deti, k námestiu bude bezbariérový prístup priamo od zástavky električky.

Páčil sa vám článok?