Vláda o vedecko-technologickom parku CEPIT

4.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Informáciu o budovaní Vedecko-technologického parku CEPIT vo Vajnoroch predloží v stredu 7. mája na rokovanie vládneho kabinetu podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.

"Bratislava predstavuje cca 50 percent výskumnej produktivity Slovenska," uvádza sa v materiáli s tým, že keďže projekt zodpovedá postupu budovania CEPIT v podmienkach SR, možno ho odporučiť ako pilotný projekt pre SR. Podľa medzinárodných štúdií je Bratislava predurčená na to, aby na ceste Slovenska k znalostnej ekonomike hrala poprednú úlohu. Koncentrácia zdrojov vytvára nevyhnutnú kritickú masu, ktorá je všade faktorom úspechu smerom k zmenám regionálnej štruktúry.

Podľa územného rozhodnutia z 28. marca 2008 začne prvá stavebná etapa v treťom štvrťroku 2008. Celý park bude zrealizovaný v 4 etapách v priebehu max. 15 rokov. Prvá etapa zahŕňa infraštruktúru, vzdelávacie centrum, technologické centrum, dátové centrum, high-tech energetické centrum so vzdelávacím centrom a výskumnými laboratóriami a priestory pre technologické firmy. Ďalšie strategické komponenty parku vzniknú v súlade s hlavnými cieľmi vedecko-technickej politiky do roku 2015.

V súčasnosti sa konštituuje manažment CEPIT, bolo udelené územné rozhodnutie a projektuje sa prvá z celkovo štyroch etáp výstavby (stredné odborné vzdelávacie centrum pre 400 - 500 žiakov s internátom, dátové centrum, energetické centrum, usídlenie elektronickej a hydraulickej high-tech firmy). Predstavitelia mesta, mestskej časti, Slovenskej technickej univerzity, Slovenskej akadémie vied, obchodných a priemyselných komôr Rakúska, Nemecka a Francúzska (zastupujúcich hlavných investorov v SR) sú zapojení od začiatku do spolupráce.

V súlade s údajmi OECD je bratislavský región súčasťou stredoeurópskych regiónov s optimálnym potenciálom pre regionálny rozvoj ako z ekonomického, sociálneho tak z vedecko-technologického hľadiska. CEPIT vypracoval štúdiu realizovateľnosti a urbanistickú štúdiu, v ktorých zadefinoval najvhodnejší spôsob realizácie projektu.

Celá infraštruktúra bola plánovaná tak, aby ponúkala kvalitu a kapacity potrebné pre porovnateľné zahraničné projekty. Najmä v oblasti energií a telekomunikácií sa hľadali dlho udržateľné riešenia s pridanou hodnotou.

Súčasťou pridanej hodnoty vedecko-technologického parku CEPIT je ponúkať podmienky pre podnikateľské aktivity, ktoré prilákajú firmy z oblasti high-tech pôsobiace na celom svete. Ďalej by mal park vzbudiť pozornosť verejnosti a priemyslu, predovšetkým malých a stredných podnikov, voči pokrokom z oblastí výskumu a technológií, voči inováciám a podnikaniu. Podporné služby parku budú orientované na technologický transfer, využitie výskumných výsledkov, rizikový kapitál a podnikateľské prostredie. Všetky aktivity budú previazané verejnými iniciatívami a sieťou kontaktov v oblasti výskumu a inovácií.

Strategická orientácia je upriamená na medzinárodné trendy a národné záujmy, ktoré sú zadefinované v dlhodobom pláne vedecko-technickej politiky Slovenska do roku 2015.

(tasr)

Páčil sa vám článok?