Môžu pripomienkovať zadania urbanistických štúdií

14.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zadania dvoch urbanistických štúdií Ružinovská a Štrkovecké jazero môžu pripomienkovať obyvatelia bratislavskej mestskej časti Ružinov.

Podľa stavebného zákona zadanie urbanistických štúdií netreba prerokovať s verejnosťou. Ružinovský starosta Slavomír Drozd však sa v rámci transparentnosti rozhodol zapojiť do procesu verejnosť.

Podľa Andreja Pappa z referátu územného rozvoja ružinovského miestneho úradu, je dobré mať štúdie v dvoch variantoch, pretože existuje napätie, či súčasný územný plán Bratislavy je pre Ružinov dobrý alebo nie.

Na konci celého procesu, ktorý sa začne urbanistickými štúdiami, môžu byť v súlade so stavebným zákonom územné plány zón Ružinovská a Štrkovecké jazero. Zonálne územné plány potom prerokuje ružinovské miestne zastupiteľstvo.

Iniciatíva vypracovania územných plánov zón vznikla na základe idey občanov. "Veľa listov, petícií a sťažností prišlo práve k tomu, že ešte nebol prijatý územný plán mesta, ale občianske iniciatívy sa dozvedeli, že výrazne potlačil zelené plochy v Ružinove," povedal pre TASR Papp po štvrtkovom (13.3.) trojhodinovom verejnom zhromaždení občanov. Konštatoval, že na ortofotomape Ružinova je mnoho zelených trávnikov a parkov a pri porovnaní s platným územným plánom Ružinova v ňom zelená farba prakticky vymizla.

Lokality Štrkovecké jazero a Ružinovskú odporučil bratislavský magistrát na pokrytie územnými plánmi zón a ružinovská komisia výstavby a životného prostredia na základe podnetov od obyvateľov. Štrkovecké jazero je miestom denného oddychu a v blízkosti križovatky Ružinovská - Tomášikova by malo vyrásť nové kultúrne centrum Ružinova.

Štrkovecké jazero má prítoky z Karpát a keby sa bola pri ňom súvislá bariéra podzemných garáží pod výškovými domami, mohla by sa porušiť samočistiaca schopnosť jazera vďaka týmto prítokom, uzavrel Papp.

(tasr)

Páčil sa vám článok?