Centrum mesta bude načas rumoviskom

11.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Všetci tí, ktorí sa v týchto dňoch pohybujú po centrálnej časti mesta, sú konfrontovaní s nevídaným stavebným ruchom v podobe výmeny dlaždíc a mnohých rozkopaných uličiek.

Hlavné mesto spolu so samosprávou Starého Mesta vymieňa v historickej časti poškodenú a uvoľnenú dlažbu, ktorej stav je už dlhodobo terčom kritiky. Chodci sú v týchto dňoch nútení dávať si väčší pozor na nástrahy v pešej zóne kvôli prítomnosti ťažkých mechanizmov, zvýšeného hluku v podobe charakteristického zvuku pípania pri cúvaní veľkých vozidiel či obmedzenejšieho pohybu.

Rekonštrukcia dlažby sa začala v piatok 7. marca 2008 na Rybárskej bráne. V pondelok bol už čulý ruch aj na Panskej ulici a práce budú pokračovať s výnimkou nedeľných prestávok až do 17. marca (v pracovných dňoch od 7.00 do 18. 00 h, v sobotu od 7.00 do 15.00 h). Ďalšia výmena a oprava dlažby sa týka úsekov od Laurinskej smerom k  Strakovej a z druhej strany od Bibiany smerom k Strakovej. Ukončenie sa predpokladá 31. marca (kratší úsek Panskej od Bibiany k Strakovej), resp. 14. apríla (od Laurinskej po Strakovu). Komunikácie sa budú sprístupňovať postupne,  po desaťmetrových úsekoch a obnovujú sa iba vozovky, chodníky ostanú čiastočne prístupné.

Od 26. marca sa pre rekonštrukciu vodovodných potrubí uzavrie Prepoštská ulica. Prístupovou cestou do pešej zóny bude pre autá Podjazd (pod Univerzitnou knižnicou). Samospráva odporúča tamojším prevádzkovateľom obchodov a služieb, aby sa dostatočne zásobili, pretože uzávera potrvá vyše mesiaca.

Koncom marca a v priebehu apríla príde na rad aj oprava dlažby na Františkánskom námestí, ako aj na Ventúrskej ulici. V prvej etape to bude úsek od Podjazdu (pri križovatke ulíc Michalská, Sedlárska a Ventúrska) po Zelenú ulicu, v druhej od Zelenej ulice po Strakovu. Stavebné práce obmedzia pohyb v historickom jadre mesta. Dotkne sa to najmä tých, ktorí v tejto časti Starého Mesta používajú autá. Rekonštrukcia dlažby bude stáť okolo 18 miliónov korún.

(rob)

Obnova dlažby v pešej zóne by sa mala skončiť v máji. Dovtedy bude z korza stavenisko.
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?