Konečne pokuta za nelegálne búranie

11.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď na základe skúseností možno predpokladať, že štátny krajský stavebný úrad bude voči staviteľovi Twin City zhovievavý, konečne padla prvá výraznejšia pokuta za nelegálne búranie.

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto ako príslušný stavebný úrad prvého stupňa uložila Twin City, a. s., so sídlom na Mlynských nivách 43 v Bratislave pokutu vo výške jedného milióna korún. Dôvodom je zbúranie továrenského komína, nadzemnej časti haly na výrobu PVC granulátu a nadzemnej časti lanárne v areáli bývalej továrne Kablo bez právoplatného asanačného rozhodnutia stavebného úradu.

Treba povedať, že stavebný úrad bol voči previnilcovi láskavý a udelil mu trest na úrovni stredu sadzby, napriek tomu je to prvý vážnejší prípad, keď samospráva v Bratislave potrestala nelegálne búranie, hoci podobná prax je medzi investormi v meste veľmi rozšírená, stavitelia prinajmenšom nechávajú kúpené nehnuteľnosti davastovať a zbúrajú ich, podobne ako objekty v Kable, údajne preto, aby neohrozovali verejnosť. Okrem iných takto zanikol rad klasických vinohradníckych domov bývalej obce Pekná Ves medzi Vysokou ulicou a Obchodnou a uvoľnil tak priestor údajne modernému obchodnému centru.

Stavebný úrad zohľadnil pri rozhodovaní o výške pokuty snahu stavebníka o súčinnosť v správnom konaní i fakt, že zbúraním objektov nepoškodil práva tretích osôb. Otázne je, ako sa v odvolacom konaní postaví k veci krajský stavebný úrad, ktorý má pre potreby staviteľa Twin City značné pochopenie.

(gub)

Páčil sa vám článok?