Rusovce plánujú výstavbu nájomných bytov

4.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Rusovce plánuje v tomto roku začať s výstavbou, respektíve prípravou na výstavbu nájomných bytov. Potvrdil to prednosta miestneho úradu Richard Urbanovič.

"Výstavbou nájomných bytov sú podporované mladé rodiny s možnosťou vytvorenia bývania pre nich a z pohľadu mestskej časti je to výhodná rekonštrukcia jestvujúcich objektov," vysvetlil. Mestská časť v súvislosti s výstavbou uvažuje aj so spoluprácou hlavného mesta, pretože objekty na to vytypované sú mestom zverené do správy mestskej časti. "Objekty plánujeme zrekonštruovať. Pre nájomné byty zvažujeme alternatívu v objekte bývalého fitnescentra," povedal Urbanovič.

Miestna samospráva uvažuje o vytvorení približne desiatich bytov, byty by mali byť maximálne dvojizbové. Konkrétne riešenie interiéru bytov však v súčasnosti ešte nie je doriešené. Výstavba nájomných bytov by mala podľa Urbanoviča trvať 12 až 14 mesiacov, potrebná suma ešte nie je stanovená. Mestská časť totiž momentálne pripravuje podklady pre miestny rozpočet.

Ako ďalej prednosta uviedol, nájomné zmluvy budú krátkodobé, s budúcimi klientmi sa budú podpisovať na maximálne tri roky. Kritériá vyberania nájomníkov či požiadavky, ktoré by budúci obyvatelia nájomných bytov mali spĺňať, špecifikuje platné všeobecne záväzné nariadenie o nájme bytov a obytných miestností v zariadeniach určených na trvalé bývanie. Materiál schválili miestni poslanci na zasadnutí zastupiteľstva 20. septembra 2007.

Podľa tohto dokumentu nemôže byť napríklad žiadateľ nájomcom alebo vlastníkom bytu alebo rodinného domu. O nájomný byt môže žiadať občan aj vtedy, ak on alebo jeho rodinný príslušník má alebo mal trvalý pobyt v mestskej časti najmenej päť rokov pred podaním žiadosti. Do zoznamu budú zaradení aj žiadatelia, ktorí majú príjem najmenej vo výške 1,5-násobku životného minima.

Mestská časť zároveň zvažuje v budúcnosti zriadiť unimobunky pre neplatičov.

(sita)

Páčil sa vám článok?