Obchodná ulica bude po obnove električkovej trate krajšia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V pondelok 26. septembra sa začne rekonštrukcia električkovej trate na Obchodnej a na Kapucínskej ulici. Obnova, ktorá sa bude týkať aj chodníkov a svietidiel, potrvá asi až do mája budúceho roku.

Súčasťou prác je okrem celkovej rekonštrukcie koľajovej trate, ktorá bude v celom úseku odhlučnená podobne, ako sa to realizovalo na Mostovej ulici, aj skultúrnenie Obchodnej ulice. Namiesto betónu bude na celej ploche oboch ulíc zámková dlažba, pričom chodník a trať električiek budú vizuálne odlíšené a oddelené pásom. Nové budú aj stožiare, ktoré ponesú okrem trolejového vedenia aj svietidlá. Tie majú byť estetickejšie ako súčasné a svojím vzhľadom budú korešpondovať s charakterom zástavby. Počas rekonštrukcie budú zároveň obnovené všetky inžinierske siete - vodovod, kanalizácia i elektrické vedenia. Naplánovaná je aj úprava zelene na Hurbanovom námestí a Župnom námestí.

Rekonštrukcia potrvá do zimy (pravidlom pri takýchto prácach býva, že sa realizujú do 15. novembra a potom sa na zimu prerušia, všetko však bude závisieť od momentálneho počasia), pokračovať by mali v jarných mesiacoch. Táto okolnosť má vplyv aj na organizáciu dopravy: od 26. septembra budú električky premávajúce v trase Radlinského - Obchodná - Kapucínska - Tunel - Karlova Ves, teda linky 1, 5, 6, 7, 9 a 17, premávať po náhradných trasách. Linka číslo 1 bude premávať na Hlavnú stanicu cez Vazovovu a Radlinského ulicu. Linka č. 6 a 7 bude nahradená jednou linkou v trase ŽST Vinohrady - Račianske mýto - Vazovova - Trnavské mýto - ŽST Nové Mesto a linky 5 a 9 budú premávať cez Špitálsku ulicu po nábreží okolo Nového mosta do Karlovej Vsi. V zime sa premávka električiek cez Obchodnú a Kapucínsku ulicu obnoví a na jar, hneď, ako počasie umožní obnovenie prác, ju opäť presmerujú. Ako nám povedal riaditeľ rezortu prevádzky a techniky Dopravného podniku Bratislava Bronislav Weigl, definitívne ukončenie rekonštrukčných prác sa predpokladá v máji budúceho roku.

Rekonštrukcia trate na Obchodnej a Kapucínskej ulici patrí medzi priority rozvoja mesta na tento a budúci rok. Rovnako tam patrí aj obnova nadväzujúcich úsekov na Námestí SNP, ako aj v tuneli. Obnova všetkých týchto úsekov si vyžiada desiatky miliónov korún, je však nevyhnutná, pretože sú v pomerne zlom technickom stave. Osobitne to platí v prípade trate v tuneli, na zlý stav ktorej sme upozorňovali už pred niekoľkými rokmi.

Páčil sa vám článok?