Budova na Šancovej ulici môže byť vyššia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zámer firmy Istroreal postaviť na Šancovej ulici výškovú budovu dostáva reálne kontúry - spoločnosť súdnou cestou napadla negatívne rozhodnutia pamiatkarov, ktoré výstavbe bránili, a súd jej dal za pravdu.

Firma Istroreal mala pôvodne povolenie na stavbu 8-poschodovej budovy. Minulý rok sa pokúsila získať povolenie na zvýšenie stavby na 34 poschodí, jej zámer odmietol Krajský pamiatkový úrad Bratislava a v odvolacom konaní aj nadriadený Pamiatkový úrad SR. Tým sa výstavba vyšších podlaží polyfunkčného objektu na Šancovej ulici zablokovala. Spoločnosť Istroreal sa obrátila na Krajský súd v Bratislave so žalobou, v ktorej žiadal o preskúmanie zákonnosti Pamiatkového úradu SR. Krajský súd v auguste rozhodnutia oboch pamiatkových orgánov zrušil a vec vrátil Pamiatkovému úradu SR na ďalšie konanie. V odôvodnení rozsudku, proti ktorému odvolanie nie je prípustné, súd okrem iného konštatoval, že rozhodnutie pamiatkového úradu je v rozpore so správnym poriadkom a s ustanoveniami zákona o ochrane pamiatkového fondu, nevychádza zo spoľahlivo zisteného skutkového stavu a je „nepreskúmateľné pre nezrozumiteľnosť“. Súd tiež konštatoval, že v konaní pamiatkového úradu bola zistená taká chyba, ktorá mohla mať vplyv na zákonnosť jeho rozhodnutia a označil ich za nezákonné.

Spoločnosti Istroreal sa týmto precedentným rozhodnutím otvára cesta k dobudovaniu vyšších podlaží. Keďže medzitým firma požiadala o zmenu územného rozhodnutia tak, aby budova nemala 34, ale 22 nadzemných podlaží, je pravdepodobné, že výška stavby sa ustáli na tomto počte podlaží. V týchto intenciách budú pokračovať aj ďalšie prípravy smerujúce k vydaniu územného rozhodnutia a stavebného povolenia.

Okolo výstavby budovy vznikol značný mediálny šum najmä po tom, čo vznikla petícia proti jeho výstavbe. Zaktivizovali sa však aj zástancovia stavby, ktorí zorganizovali petíciu pod názvom Dajme šancu Šancovej. Tí rozhodnutie súdu uvítali konštatovaním, že Slovensko je predsa len právnym štátom.

Páčil sa vám článok?