Úpravy pešej zóny v Michalskej priekope sa začnú realizovať v najbližších dňoch

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Revitalizácia Michalskej priekopy a jej premena na exkluzívnu časť pešej zóny, ktorej projekt vypracoval už nebohý architekt Rastislav Janák, sa začne realizovať už v najbližších dňoch.

Bratislavská vodárenská spoločnosť začne s prácami v Michalskej priekope hneď po nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia, ktoré sa očakáva práve v týchto dňoch. Informovala nás o tom Jana Štulajterová z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. „Budeme rekonštruovať vodovodné a kanalizačné potrubie,“ spresnila.

Pripomeňme, že zámer mesta a mestskej časti Bratislava - Staré Mesto upraviť územie Michalskej priekopy na oddychovú pešiu zónu pripravuje mestská organizácia Paming už od roku 1999. Územie Michalskej priekopy je vnútroblokový priestor ohraničený ulicami Zámočnícka, Baštová, Klariská, Kapucínska, Župné námestie a Námestie SNP. Toto územie, v súčasnosti iba čiastočne využívané, umožňuje pri spolupráci všetkých dotknutých vlastníkov vytvorenie pešej zóny v najatraktívnejšej lokalite historického jadra Bratislavy.

Stavba je rozdelená do dvoch etáp. Prvá etapa úprav predstavuje územie čitárne Červený rak a je zaradená do programu priorít rozvoja mesta na roky 2004 -2006. Predpokladané náklady na prípravu a realizáciu prvej etapy revitalizácie sú 17,5 milióna korún.

V rokoch 2001 a 2002 bola vypracovaná projektová dokumentácia pre územné konanie a pre stavebné povolenie. Prípravu stavby brzdil problém havárie historickej kanalizácie a odkanalizovania územia. Problémom bolo aj nedoriešené správcovstvo starej kanalizačnej siete. Kvôli týmto komplikáciám stavebný úrad územné konanie na prvú etapu úprav zastavil. Po prerokovaní a doriešení správcovstva predmetnej kanalizácie na magistráte sa našlo aj riešenie odkanalizovania splaškových a dažďových vôd - zabezpečí ho Bratislavská vodárenská spoločnosť.

V súčasnosti sa pripravujú obe stavby (jednou je stavba kanalizácie a vodovodu a druhou stavba úpravy povrchov na pešiu zónu) vo vzájomnej koordinácii. Na tento rok je na práce súvisiace s revitalizáciou Michalskej priekopy vyčlenených 7,5 milióna korún.

Páčil sa vám článok?