Príčiny havárie garáží stále vyšetrujú

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Príčiny havárie na stavbe garáží na Námestí svätého Františka, kde sa v marci zrútil strop, ešte stále vyšetrujú, na stavbe sa však pokračuje podľa zmeneného projetku a dnes je už zakrytá.

Zo zdroja, ktorý si neželá byť menenovaný, naša redakcia dostala informáciu, že zlyhali stĺpy, na ktorých mal ležať strop. Na strope však malo stáť samotné námestie, to znamená nielen chodníky pre ľudí, ale aj silná vrstva zeminy pre parkovú úpravu. Podľa niektorých názorov došlo ku chybe, keď sa pôvodný projekt dvojpodlažných podzemných garáži menil na projekt len s jedným podlažím.

Expert mestského inšpektorátu práce Miroslav Kolada nás informoval, že pri vyšetrovaní havárie sa vychádzalo zo štyroch verzií a zo získaných poznatkov vzišli dva znalecké posudky. Závery týchto posudkov však nie celkom korešpondujú. Oficiálne výsledky vyšetrovania zatiaľ nie sú, a ako informovala hovorkyňa bratislavskej polície Silvia Miháliková, vyšetrovanie nie je ukončené a zatiaľ nevedno, kedy budú výsledky dostupné. Prokurátor na základe znaleckých posudkov nariadil ďalšie vyšetrovanie a vypočutie ďalšich svedkov.

Technicko-obchodný riaditeľ spoločnosti Otyk Invest, ktorá stavbu realizuje, Jozef Košík uviedol, že po havárii mesiac počkali, kým znalci odobrali vzorky, potom dostali súhlas pokračovať v stavbe. „Projekt sme zmenili nie preto, že by sme pokladali pôvodný za zlý, tiež čakáme na výsledok expertízy, ale preto, lebo pôvodné parkovacie státie sme nahradili garážami s pevnými múrmi, ktoré niekoľkonásobne zvýšili pevnosť objektu,“ hovorí. Spoločnosť chce dodržať slovo, že verejnosti odovzdá námestie do užívania do konca novembra.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Otyk Invest Rudolf Bobok dodal, že okamžite po získaní informácií o záveroch vyšetrovania havárie na Námestí svätého Františka vydá spoločnosť oficiálne vyhlásenie.

Páčil sa vám článok?