V areáli bývalého družstva postavia vyše sto domov

17.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

V lokalite Pieskový hon v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v Rusovciach sa na ploche takmer trinástich hektárov pripravuje výstavba novej štvrte rodinných a bytových domov.

Pôvodne sa na pozemku nachádzali objekty slúžiace poľnohospodárskej živočíšnej výrobe, ako sú kravíny, sklady či hospodárske budovy. Tieto stavby už medzičasom boli asanované a plocha je vyčistená. Pozemok hraničí so štátnou cestou I/2 Balkánska cesta - Hraničný priechod Rajka, v jeho blízkosti sa nachádza aj areál colných skladov. Hlavný vjazd do budúcej štvrte je navrhnutý z Balkánskej cesty, na ktorú by novo vybudovanou križovatkou mala nadväzovať nová obojsmerná komunikácia.

Navrhovaný zámer ráta na parcelách pozdĺž Balkánskej cesty s vybudovaním dvojpodlažných bytových domov s podkrovím a jedným suterénom, v ktorých by malo byť dovedna 116 bytov. Na prízemí bytových domov a v jednom samostatnom prízemnom objekte sa ráta s priestormi na občiansku vybavenosť, v suterénoch domov je navrhnutých dovedna 104 parkovacích miest. Okrem toho má byť pre obyvateľov novej štvrte k dispozícii ďalších 193 parkovacích miest.

Na ďalšej časti pozemku sa ráta s vybudovaním 112 samostatných rodinných domov. Ich architektonické riešene nie je pevne stanovené. Vzhľadom na to, že na každom stavebnom pozemku sa predpokladá iný vlastník, dá sa očakávať, že architektonické riešenie jednotlivých domov bude rôzne a pri zachovaní regulatívov zástavby sa dá dosiahnuť želateľná pestrosť architektúry. Pre zachovanie vidieckeho charakteru Rusovce sa ráta s tým, že domy budú mať šikmé strechy v kombinácii s terasami. Minimálna šírka pozemku pre rodinné domy bola stanovená na 21 metrov.

V rámci projektu sa ráta aj s úpravou Balkánskej cesty, vybudovaním cyklistického chodníka, osadením prvkov drobnej architektúry a sadovými úpravami. Náklady na výstavbu sa odhadujú na 920 miliónov korún, jej začatie sa predpokladá ešte v tomto roku, ukončenie približne v roku 2010.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Partner-Projekt

Páčil sa vám článok?