Obyvatelia časti Koliby sa obávajú, že po výstavbe ostanú odrezaní od sveta

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Pyrenejskej, Čremchovej a ďalších ulíc na Kolibe sa obávajú, že po dokončení výstavby v lokalite Čremchovej ulice ostanú odrezaní od sveta. Preto sa so žiadosťou o pomoc obrátili aj na našu redakciu.

Spomenutá výstavba trvá už sedem rokov. Podľa pôvodného územného plánu mala byť Pyrenejská ulica prepojená s Čremchovou cez pozemky, na ktorých spoločnosť Polaris Gama stavia rodinné domy. Po zmene územného plánu bola pôvodná trasa prepájajúcej komunikácie - Trinástej ulice presunutá južnejšie. Podmienkou tejto zmeny územného plánu bol súhlas spoločnosti Polaris Gama s prepojením Pyrenejskej a Čremchovej ulice. Aj v príslušnej dokumentácii sa uvádza, že Trinásta ulica má slúžiť ako obslužná prístupová miestna komunikácia. Keďže mestská časť napokon nepodmienila stavbu tejto komunikácie jej užívaním verejnosťou, hrozí, že po dokončení výstavby ju stavebník z oboch strán uzavrie rampami a premení ju de facto na súkromnú cestu, čím znemožní obyvateľom okolitých ulíc cez ňu prechádzať, čo by najmä v zime znamenalo veľký problém.

Obyvatelia Koliby sa listom, ktorý podpísalo 42 z nich, už obrátili na starostu Nového Mesta Richarda Frimmela s výzvou, aby zabezpečil voľný prechod občanov Trinástou ulicou bez akýchkoľvek zábran a využil všetky dostupné právne formy predovšetkým pri kolaudácii stavieb na Trinástej ulici, aby bola využívaná ako miestna komunikácia podľa stavebného povolenia.

„Schválený smerný územný plán uvažuje s prepojením Pyrenejskej ulice s Trinástou a ďalej Čremchovou po stránke technickej infraštruktúry i cestnej siete,“ tvrdí mestská časť.

Ako sa ďalej konštatuje v stanovisku, uvedená komunikácia vo vlastníctve spoločnosti Istrokapitál, teda je na súkromných pozemkoch, nie je v súčasnosti dobudovaná. Vyjadrenie sa končí vetou: „Do doby dobudovania celej komunikácie podľa stavebného povolenia a doriešenia vlastníckych vzťahov ide výlučne o súkromný stavebný pozemok so všetkými právami a povinnosťami stavebníka vyplývajúcimi z platných právnych predpisov.“

Mestská časť Nové Mesto predpokladá, že dôjde k dohode a Trinástu ulicu bude môcť využívať aj verejnosť, najmä obyvatelia okolitých ulíc. Situáciu budeme ďalej sledovať.

Páčil sa vám článok?