Slovany majú dosiahnuť výšku 130 metrov

29.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Projekt polyfunkčného obytného súboru Slovany, ktorý má vyrásť na Račianskej ulici, ráta s tým, že dve navzájom prepojené obytné veže, ktoré budú jeho súčasťou, budú vysoké takmer 130 metrov.

Projekt Slovany, ktorý pripravuje developerská spoločnosť Futuris Properties, a.s., je založený na myšlienke akejsi vstupnej brány či okna do mesta - či už v smere od Brna alebo od Žiliny. Polyfunkčný komplex bude vybudovaný v areáli bývalých Bratislavských elektrotechnických závodov medzi Račianskou, Kominárskou a Škultétyho ulicou v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto neďaleko bývalej železničnej stanice Filiálka.

Dominantným prvkom polyfunkčného súboru budú dve 41-podlažné obytné veže spojené premostením, v ktorých bude 450 bytov. Najvyššie položený byt sa bude nachádzať vo výške 118 metrov nad zemou. V premostení bude reštaurácia s panoramatickým výhľadom na Bratislavu.

V komplexe má byť 800 parkovacích miest, priestory pre administratívu, služby a relax. Jeho súčasťou by malo byť aj nové námestie riešené ako pešia zóna s rozlohou vyše 5100 štvorcových metrov. Ráta sa aj s rozsiahlymi plochami zelene. „Na finálnej podobe projektu stále pracujeme,“ povedala nám Renáta Majerechová, šéfka projektu Slovany zo spoločnosti Futuris Properties.

Projekt sa pripravuje od roku 2005 a v rámci príprav sa uskutočnila aj medzinárodná architektonická súťaž. V bývalom továrenskom areáli Bratislavských elektrotechnických závodov sa zatiaľ vykonali búracie práce. Začiatok výstavby polyfunkčného obytného súboru Slovany je naplánovaný na jar budúceho roku, jej ukončenie sa predpokladá do konca roku 2010.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Architekti BKPŠ

Páčil sa vám článok?