Začala sa výstavba cyklotrónového centra

16.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba prvej etapy Cyklotrónového centra Slovenskej republiky - PET centra - sa začala slávnostným položením základného kameňa 27. mája, bezprostredne po tom, ako vstúpilo do platnosti stavebné povolenie.

Cyklotrónové centrum Slovenskej republiky vyrastá v areáli Slovenského metrologického ústavu v Karlovej Vsi. Pôjde o pracovisko zamerané najmä na výrobu rádiofarmák pre nukleárnu medicínu, diagnostiku nádorových, srdcových, neurologických a psychických ochorení, sledovanie účinkov liečby nádorových ochorení, ako aj liečbu nádorových a nenádorových ochorení.

O vytvorení cyklotrónového centra formou dodávky objektov a technológií na kľúč, z prostriedkov zadlženosti Ruskej federácie voči Slovenskej republike, sa rozhodlo v roku 1996. Výstavbu koordinuje Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky.

Výstavba PET centra je prvou etapou budovania cyklotrónového centra. Do 15. decembra by mala byť ukončená stavebná pripravenosť na montáž technológií. Ide o urýchľovač vyrobený v Belgicku, určený na výrobu tzv. krátko žijúcich rádiofarmák a celý komplex technológií výrobu a kontrolu kvality rádiofarmák používaných na liečbu ľudí. Bude tu pracovisko nukleárnej medicíny s dvoma gama kamerami.

Rádiofarmaká budú dodávané aj do už existujúcich pracovísk - do Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave a do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Ďalšie kamery sa budú používať priamo pri urýchľovači. Výrobu pre pracoviská v dosahu cyklotrónu v okruhu asi 200 kilometrov okolo Bratislavy (aj v zahraničí) by cyklotrónové centrum malo zvládnuť v budúcom roku.

V druhej etape výstavby v areáli pribudne budova pre druhý cyklotrón, ktorá sa začne stavať koncom tohto roka, v priebehu budúceho roka by sa mala výstavba rozbehnúť naplno. Táto etapa skončí v roku 2006 odovzdaním celého cyklotrónového centra.

(lau)
Páčil sa vám článok?