Pod hradom Devín stavajú hotel Hradná brána, dokončia ho už o deväť mesiacov

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na parkovisku pod hradom Devín, na mieste, kde donedávna stála reštaurácia, začali na prelome augusta a septembra stavať nový hotel, ktorý ponesie názov Hradná brána.

Investor, ktorým je akciová spoločnosť Seafly, má v pláne vybudovať v Devíne, kde doteraz neboli nijaké ubytovacie kapacity, štýlový hotel s prvkami odkazujúcimi na prvý prienik starých Slovanov na toto územie - v tzv. venetskom štýle. Podľa predstaviteľa spoločnosti Seafly Františka Zvrškovca budú v interiéri zakomponované prvky pripomínajúce dávnu históriu, pochádzajúce z vykopávok, historické obrazy a podobne.

Vzhľadom na lokalitu výstavby sa investor snaží, aby sa nový hotel vyznačoval nezameniteľným, originálnym charakterom, a to nielen z architektonického hľadiska. Stavba bude z troch strán uzatvorená a bude v nej vnútorný dvor, na ktorej bude umiestnená scéna určená na organizovanie kultúrnych podujatí. Objekt hotela bude mať dve nadzemné podlažia - na prízemí bude reštauračno-konferenčná časť a fitnes centrum, na poschodí bude dvadsať dvojlôžkových izieb a dva apartmány.

Za zmienku stojí, že celý objekt bude postavený na umelo zvýšenom teréne, aby ho neohrozovali povodne, ktoré Devín často sužujú (územie, kde stojí, bolo naposledy celkom zaplavené pri minuloročnej povodni). Pri výstavbe sa použijú niektoré nové technológie. Stavba nového hotela by mala byť ukončená už v máji budúceho roku.

Spoločnosť Seafly v Devíne už jednu pozoruhodnú stavbu vybudovala - je ňou objekt na Slovanskom nábreží, ktorej súčasťou je aj maják (pravdepodobne jediný na Slovensku). Ďalšou stavbou, ktorú chce realizovať, je podľa slov F. Zvrškovca obnova devínskeho amfiteátra, ktorý je dlhé roky v zdevastovanom stave.

Problémom je, že vlastníkom tohto objektu je mesto, ktoré by malo pripraviť projekt (spoločnosť Seafly by následne zaplatila jeho realizáciu), čo sa doteraz nestalo. „Pritom ide o architektonickú pamiatku, ktorá by si zaslúžila lepší osud ako chátranie,“ uzavrel F. Zvrškovec.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Ivan Mikuška
Páčil sa vám článok?